Techport Techniektuin

Overal waar je in de IJmond om je heen kijkt zie je techniek, want onze regio behoort tot één van de vijf grote industriële clusters van Nederland, met de staalindustrie als voornaamste motor. Veel technische bedrijven hebben hier dan ook hun thuisbasis. Met de huidige krappe arbeidsmarkt en het tekort aan technisch geschoold personeel staan veel van deze bedrijven voor grote uitdagingen om genoeg personeel te vinden.

Om die reden begint in april de pilot: Techniektuin IJmond. De Techniektuin IJmond laat nieuwe instromers daadwerkelijk starten in een technisch beroep. Techniektuin IJmond is een samenwerking van Techport, WerkgeversServicePunt ZKIJ, het NOVA College in Beverwijk en tien bedrijven uit de regio met als belangrijkste doel om mensen die momenteel een uitkering ontvangen aan een baan in de techniek te helpen. Ook mensen zonder een uitkering of mensen met een baan, zijn welkom om mee te doen. Aanmelden voor de pilot kan tot eind maart. Na je aanmelding neemt het WerkgeversServicePunt ZKIJ contact met je op.

Techniektuin IJmond is een pilot van Techport

Leren en werken in de Techniektuin

Kandidaten voor de Techniektuin IJmond worden via het WerkgeversServicePunt ZKIJ aangedragen. Gedurende het totale traject van twaalf weken behouden zij hun uitkering. Het traject is opgedeeld in twee fases. De eerste fase bestaat uit zes weken les. Samen met docenten van het NOVA College in Beverwijk zullen de kandidaten zich verdiepen in de wereld van de elektro,- installatie isolatietechniek,- proces,- en metaaltechniek. Het lesprogramma bestaat uit praktijk- en gastlessen. Welke soort techniek past het beste bij de kandidaat? Samen met de docenten gaan de kandidaten dit tijdens de zes weken oriëntatie ontdekken!

Het programma

Oriëntatiefase (2 april-24 mei) ​

  • Tijdens deze periode hebben de kandidaten op maandag en donderdag van 9.00-16.00u praktijkles op het Nova College te Beverwijk​. Dit ligt op loopafstand van Station Beverwijk.
  • Op dinsdag en/of woensdag geven verschillende bedrijven gastlessen, bijvoorbeeld Haprotech over metaaltechniek. Ook worden deze dagen benut om het veiligheidscertificaat te behalen, het VCA. Dat is verplicht.  ​
  • Met uitzondering van 29 april en 20 mei (2e pinksterdag) wordt er de gehele periode les gegeven. ​

Verdiepingsfase (stagelopen 27 mei- 4 juli)​

  • Na de oriëntatiefase gaat de kandidaat zes weken stage lopen bij een van de tien werkgevers. De stage is vaak 32 uur per week, maar meer of minder uur per week is in onderling overleg ook mogelijk.
  • Rond de kandidaat de stage succesvol af, dan ontvangt de kandidaat een certificaat.

Betaalde baan is het eindstreven

Nadat bepaald is welke technische richting het beste bij de kandidaat past, is het tijd voor fase 2: stage lopen. Welk bedrijf past er het beste bij deze persoon? Als er een match is, dan wordt er zes weken stage gelopen bij een bedrijf om praktijkervaring op te doen. Als na deze zes weken beide partijen enthousiast zijn, krijgt de kandidaat een contract aangeboden bij het bedrijf. Mocht er toch geen match zijn, dan wordt gekeken of er bij een ander bedrijf stage gelopen kan worden. Op die manier worden de kandidaten binnen de techniek gehouden.

(Bijna) iedereen kan meedoen

De Techniektuin IJmond stelt geen eisen aan het opleidingsniveau van de kandidaten. Ook het niet (volledig) beheersen van de Nederlandse taal is geen barrière, maar er moet wel enige basiskennis van de Nederlandse taal zijn om het programma te kunnen volgen. Per kandidaat wordt gekeken wat er nodig is om diegene te helpen aan een betaalde technische baan in de IJmond regio. Ook kandidaten die geen uitkering ontvangen zijn welkom om deel te nemen aan de Techniektuin IJmond.

Bedrijven
Vanuit het Techport-netwerk hebben zich 18 bedrijven aangemeld die het mogelijk maken voor kandidaten om stage te lopen. Dit zijn:

TES Industrial Systems Beverwijk
Gasservice
Harsveld Apparatenbouw BV
Kuuk
Patina Dakdenkers
Brand Energy & Infrastructure services
Facta Constructietechniek
Bilfinger Industrial Services
Van der Eng B.V.
BEZO Uitgeest
Isolatie Combinatie


Meer informatie?
Wilt u meer weten over de Techniektuin IJmond? Of als bedrijf meedoen in september 2024? Neem dan contact met projectleider Caroline Hettich (caroline.hettich@techport.nl of via 06-15891399).