Proeffabriek

Op het terrein van de Tata Steel Academy in Velsen-Noord staat de proeffabriek voor slim onderhoud. De opstelling is op werkelijke grootte en bestaat uit een watertank van 50 m3, met daarop aangesloten 4 pompen en talloze kleppen, afsluiters en randapparatuur. De proeffabriek is zo opgezet dat er installaties aan kunnen worden toegevoegd indien dat gewenst is.

Deze installatie is opgezet door Facta en Semiotic Labs, twee projectpartners uit het EFRO-programma. In de proeffabriek testen alle projectpartners hun sensoren en softwar. De proefopstelling is ook beschikbaar voor andere partners van Techport en wordt gebruikt voor opleidingsdoeleinden. De Koninklijke Marine heeft recent een onderzoek uitgevoerd in de proeffabriek waarover een artikel is gepubliceerd in het onderhoudsvakblad T.I.M..

Directeur Jeffrey Schotvanger van Facta over de opstelling:

 ‘Het grote voordeel van een proefopstelling ten opzichte van de praktijk, is dat je onderdelen expres kapot kunt laten gaan. Daardoor leren de sensoren zaken beter te herkennen en kunnen we uiteindelijk op basis van algoritmes voorspelbaar onderhoud verrichten. Daarbij kun je hiermee ook klanten laten zien waarmee je bezig bent, wat hen overtuigt om mee te doen aan pilots, waarmee we nog meer data kunnen verzamelen. Daarnaast plaatsten we een aantal sensoren van Semiotic Labs in de echte processen van onder meer Tata Steel.’