16 mei 2024

Techniektuin-deelnemer Rick: “Ik zie dit traject als een kans om mij te oriënteren en een stukje opleiding te krijgen”

Begin april is de Techniektuin IJmond gestart, het project van Techport, de Provincie Noord-Holland, WSP Zuid-Kennemerland en IJmond, het Nova College Beverwijk en elf bedrijven dat nieuwe instromers daadwerkelijk laat starten in een technisch beroep. In 12 weken worden de tien deelnemers ondergedompeld in de wereld van techniek.  
 
Zes weken les, zes weken stagelopen
De Techniektuin IJmond is opgedeeld in twee delen. De eerste zes weken krijgen de deelnemers techniekles op de NOVA Campus in Beverwijk en gaan ze snuffelen aan verschillende techniekrichtingen zoals elektro, – metaal, – installatie, – proces, – en isolatietechniek. Ook leren ze de elf bedrijven die aangesloten zijn bij deze pilot kennen: ze gaan er op bezoek en krijgen gastlessen. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van wat elk bedrijf doet en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Na deze zes weken oriëntatie gaan de deelnemers eind mei stagelopen bij een van de elf aangesloten bedrijven.  

De deelnemers zijn nu een maand bezig. Rick Bakker, 38 jaar uit Wijk aan Zee, vertelt zijn beweegredenen om mee te doen met de Techniektuin IJmond.

“Praktijkonderwijs spreekt mij het meeste aan”

“In mijn vorige baan bij een betonfabriek was mijn hoofdtaak reparaties uitvoeren, maar ik mocht ook weleens lassen. Toen merkte ik al dat ik dat heel gaaf vind. Laatst stond lassen op het lesprogramma. Daarna wist ik: dit is de richting die ik op wil. Ik word gewoon heel blij als ik een goede lasnaad weet te leggen. Het lijkt heel simpel, maar het is best ingewikkeld. Je moet er niet te dicht op lassen, want dan las je door het materiaal heen. Maar je moet er ook niet te ver van af lassen, want dan krijg je het niet aan elkaar. Verder hebben we lessen gehad in gereedschapskennis en houtbewerking. Momenteel zijn we bezig om een wasbak te installeren. Het praktijkonderwijs spreekt mij het meeste aan.”

Met hoofd én handen werken
“Mijn vader attendeerde mij op de Techniektuin. Hij zag een artikel in de krant en stuurde dat naar mij door. Ik heb HBO Human Technology gestudeerd. Dat is een soort technische bedrijfskunde, maar ik merkte dat ik liever met mijn hoofd én handen werk in plaats van alleen met mijn hoofd. Ik zie dit traject als een kans om mij breed te oriënteren en een stukje opleiding te krijgen.”

Deelnemer Rik Bakker:

De Techniektuin IJmond is een project van Techport, de Provincie Noord-Holland, WSP Zuid-Kennemerland en IJmond, het Nova College Beverwijk en elf bedrijven uit de IJmond dat nieuwe instromers daadwerkelijk laat starten in een technisch beroep. In 12 weken worden de tien deelnemers ondergedompeld in de wereld van techniek.