Icoon

Inspiratiemiddag leraren primair onderwijs

Leraren hebben een belangrijke rol in de keuzes die leerlingen maken. Techport werkt daarom ook graag samen met leraren primair onderwijs om leerlingen te interesseren voor techniek. Om leraren te inspireren en te ondersteunen biedt Techport een speciale techniek inspiratiemiddag.

Techport organiseert samen met bedrijven, scholen en partners zoals Sterk Techniek Onderwijs (STO) elk jaar een inspiratiemiddag voor de leraren primair onderwijs in de IJmond/Zuid-Kennemerland tijdens de Techport Technologieweek. Tijdens deze dag krijgen leraren een actueel en positief beeld van techniekonderwijs. En ze krijgen lespakketten en tips mee om op een laagdrempelige manier techniekonderwijs aan te bieden in de klas.

Zoekt jouw school nog invulling voor één van de studiedagen? Neem contact op met Danielle van der Mark en we bekijken samen de mogelijkheden.


Doe middag 2023 – Stoelen aan de kant en stroop die mouwen maar op!

Na informeren, inspireren, praten, zingen en kijken is het tijd om te DOEN!
Op speciaal verzoek van de leraren zelf, bood Techport, samen met Sterk Techniek Onderwijs, leraren primair onderwijs uit IJmond/Zuid-Kennemerland de kans om echt aan de slag te gaan met wetenschap & technologie tijdens een doe middag in de Technologieweek 2023.

Pop-up train de trainer
Sporthal ‘De Walvis’ in Beverwijk was zoals elk jaar weer helemaal ingericht in de 7 werelden van techniek. In elke wereld gingen leraren aan de slag met een leuke techniekactiviteit die geschikt is voor onder-, midden- of bovenbouw. De lesbrieven kregen ze na afloop gratis mee naar huis!

Doen met Ben
Een greep uit de activiteiten: samen met trainer Ben Snoeijs je eigen robot vriend(in) maken en zoveel mogelijk biologische functies proberen na te bootsen. Zelf heksensoep of een waterzuivering maken. Je tekening tot leven brengen en figuurtjes superkrachten laten krijgen. Of een blauwe hoogoven en windpark op elkaar aan laten sluiten en zorg een voor balans in het energienetwerk.

Ben Snoeijs is de eerste en enige Techniekmaker® van Nederland. Hij zet zich dagelijks in om meer jongeren te inspireren voor een keuze in Techniek. Met een wervelende combinatie van on- en offline events werkt hij aan betere beeldvorming bij jongeren, ouders en beleidsmakers. Zijn werkzaamheden zijn altijd gericht op het snijvlak van onderwijs, techniek en bedrijfsleven. Zo is hij deeltijd docent, werkt hij landelijk voor Jetnet en adviseert hij scholen van het basisonderwijs tot aan het beroepsonderwijs. Hij zet zich in voor een diverse tech-omgeving en is groot voorvechter van het vakmanschap. In deze rol is hij ook ambassadeur van Guruz. Naast deze werkzaamheden is hij ook actief als lid van de raad van bestuur van FTC Benelux, de Robotcompetitie die inspireert en alle onderwijsniveaus verbindt. Hij schrijft wekelijks over tech, onderwijs en de arbeidsmarkt op social media om Nederland wakker te schudden.


INSPIRATIEMIDDAG 2022/2023

Toekomstgericht onderwijs met digitale fitheid
Op deze inspiratiemiddag voor leraren van het primair onderwijs gaan we even terug naar waar het – wat ons betreft – echt om draait in het onderwijs: toekomstgericht lesgeven. We hebben leraren laten zien dat techniek een middel is – en niet een doel op zich – waarmee ze hun onderwijs kunnen verrijken en tijdwinst kunnen boeken. Bijvoorbeeld bij thema’s en feestdagen die tijdens het schooljaar voorbij komen.

Dieter
Dit jaar was er een spreker met net even een andere insteek. Dieter Möckelmann stelt niet alleen vragen maar presenteert voorbeelden die praktisch, prikkelend en uitdagend zijn. En hij spreekt uit ervaring. Samen met Martijn Aslander heeft hij de bezoekers van de inspiratiemiddag meegenomen op weg naar hun digitale fitheid.

Sterk Techniek Onderwijs
Via Sterk Techniek Onderwijs gaven de technische vmbo’s – Skills vmbo, Technisch & Maritiem College, Spaarne College en Haarlem College – op het podium een paar ideeën om leerlingen een product/werkstuk te laten maken met een technisch karakter dat aansluit op een thema. Het enthousiasme van de leraren om tijdens deze middag alvast thema’s aan te leveren was heel groot; maar liefst 25 verschillende onderwerpen zijn voorbijgekomen! Het technisch vmbo en de basisscholen kijken na de inspiratiemiddag samen verder welk thema ze gaan oppakken.

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op