3 december 2021

5 tips om samen met je kind een vervolgopleiding te kiezen

Mijn kind verdient het beste

Welke school gaat mijn kind kiezen? En hoe bepaalt die keuze zijn of haar verdere toekomst?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wil dat ze werk vinden waar ze gelukkig van worden, gegarandeerd een baan hebben, doorgroeien in hun werk en dan ook nog een goed salaris verdienen. Daarom 5 tips om het hier met je kind over te hebben.

TIP 1

Check of jouw beeld klopt met dat van jouw kind

Van basisschool naar voortgezet onderwijs, van voortgezet onderwijs naar beroepsonderwijs; jongeren maken die keus vaak samen met hun ouders. Belangrijk daarbij is een actueel en realistisch beeld van de toekomstige beroepen en de opleidingen die daarbij horen. Klopt jouw beeld nog? Wordt jouw kind blij van een hele dag achter een bureau met beeldscherm zitten of bloeit hij of zij op door dingen te doen of te maken? Komen jouw toekomstdromen voor je kind overeen met die van jouw zoon of dochter?

TIP 2

Weet wat er speelt in de toekomst van jouw kind

We staan er niet altijd bij stil maar techniek en technologie is overal. Mensen gezond maken en houden, een festival bezoeken of de overgang naar duurzame energie, we kunnen niet zonder techniek en technologie. Waterstof manager, wind engineer, project manager elektrisch laden, junior consultant duurzaamheid. Een paar voorbeelden van nieuwe beroepen waar je techniek en technologie voor nodig hebt. Google de top 10 van beroepen met de meeste openstaande vacatures, dan blijkt dat die ook bijna allemaal een link hebben met techniek en technologie. Weet jij welke scholen hier op inspelen en wat ze te bieden hebben?

TIP 3

Vraag wat jouw kind belangrijk vindt

Als je kinderen vraagt wat ze later willen worden dan weten ze dat vaak nog niet. Vraag je aan ze wat ze belangrijk vinden voor hun toekomst dan hebben ze daar vaak wel al een beeld bij. Een huis om in te wonen. Genoeg geld om te leven of reizen. Een schone wereld. Ook onze regio IJmond staat voor een grote uitdaging als het gaat om bijvoorbeeld een schonere leefomgeving, energietransitie of voldoende woningen. De oplossing hiervoor ligt vooral in technologie en innovatie.

TIP 4

Kijk niet alleen naar niveau maar ook naar richting

In de techniek en technologie is er voor ieder kind een goede toekomst. In de IJmond zijn de scholen daar op voorbereid. Kijk maar naar de verschillende techniekrichtingen op het vmbo-beroepsgericht, de Tech-mavo, het Technasium voor havo/vwo en voor het mbo bijvoorbeeld de MyTec-opleiding met Smart Maintenance (slim onderhoud). In de IJmond kan jouw kind in de techniek en technologie alle kanten op.

TIP 5

Bezoek naast het ‘open huis’ vooral doe middagen en laat je kind proef studeren

Elke school laat zich tijdens het open huis graag van zijn beste kant zien. Maar wil je jouw kind laten  ervaren hoe het er op school ècht aan toegaat, bezoek dan ook ‘doe-middagen’ op het voortgezet onderwijs of ga ‘proef studeren’ op het mbo.

Meer weten?

Ga naar Ontdek de werelden van techniek – Techport – voor de toekomst van de maak- en onderhoudsindustrie voor alle data van open huizen en doe middagen. Speel de speciale playlist op YouTube af of kijk de aflevering De nieuwe elite – VPRO Tegenlicht – VPRO terug.