3 oktober 2023

Techport Innovation Tribe: golfenergie

Techport organiseerde op 19 september 2023 een Innovation Tribe, waarin professionals uit het bedrijfsleven samen met studenten en docenten van ROC Nova College een idee van hoogleraar Johan Paulides (AE Magentic) verder gingen uitwerken. Paulides wil golfenergie uit zee gaan opwekken door tweedekans-robotarmen omgekeerd stroom te laten opwekken. Aan tafel kwamen specialisten uit het bedrijfsleven van Van Bodegraven Electric Motors, Beuker Special Products, Hoogewerf Engineering, Stemar, IJssel Technologie, Pentacon, EKB en  Harsveld. Vanuit Nova College waren docenten van de Mytec opleiding aanwezig en negen studenten. 

Al snel werd duidelijk dat het idee om een gigantische “submersible” constructie gaat van een driehoekige drijvend frame met een lengte van 200 meter per zijde. Op deze schaal moet het mogelijk zijn om gemiddeld 2,5MW aan golfenergie te leveren voor 7.000+ uur per jaar. Dat is genoeg voor ongeveer 5000 huishoudens.

Tijdens de tribe werd gekeken naar oplossingen om lichter te construeren, hoe de pods uit het water te halen bij slecht weer en of de pods binnen de drie drijvers kunnen worden “opgeborgen”.

Kortom, een complexe uitdaging die nog om veel deeloplossingen vraagt. Zie hieronder de vlog over deze inspirende sessie.