Categorie: Techport Technologieweek

EKB

Al vijftig jaar biedt EKB oplossingen op het gebied van industriële automatisering aan de Nederlandse proces- en maakindustrie. Naast de vestiging in Beverwijk zijn er nog vestigingen in Drachten, Houten, Someren en Haaksbergen, elk met zijn eigen specialisatie. Paneelbouw is nog steeds één van de diensten, maar inmiddels heeft de dienstverlening zich uitgebreid tot het bieden van totaaloplossingen voor onze klanten zoals het automatiseren van productielijnen en complete fabrieken. Naast de ‘traditionele’ automatiseringsoplossingen (zoals PLC/Scada-werkzaamheden) richt EKB zich steeds meer op het digitaliseren van productieprocessen.

Waarom Techport?

Erik Schoonbergen, vestigingsmanager: “Wij vinden het belangrijk dat techniek gepromoot wordt onder leerlingen en dat er geïnvesteerd wordt in techniekopleidingen. Dit is de reden dat wij zijn aangesloten bij Techport. Daarnaast is het netwerk van lokale technische bedrijven belangrijk voor innovatie in de regio. Bovendien hebben we als partner toegang tot het Fieldlab Smart Maintenance, waardoor we kennis kunnen delen met andere partners. We hopen binnen dit netwerk gebruik te kunnen maken van de kennis die bij alle partners aanwezig is, om zo samen innovaties te kunnen verbeteren en van de IJmond een belangrijke innovatie regio te maken. Daarnaast hopen we dat de promotie van techniekopleidingen gaat zorgen voor een goede instroom van technisch talent.”

Contactgegevens

Website: EKB
Contactpersoon: Erik Schoonbergen

Blok System Supply

High mix, low volume. Ze werken met zo’n veertig mensen waarvan 25% aan de ontwikkelingskant dagelijks aan diverse gecompliceerde toepassingen. Ze zijn een service center voor klanten en leveren met 100% leverbetrouwbaarheid. De bedrijfscultuur is open, ze hebben een prachtige woonkeuken en een eigen sportschool waardoor ze fit en scherp blijven. Ze zijn zeer innovatief en vindingrijk, iedereen doet er toe.

Waarom Techport?

Martijn Witteveen, CEO: “Wij willen meer jongeren in de techniek, een hoger ambitieniveau creëren samen met de andere partners, leren van elkaar en synergie zoeken. Innovatie is wat ons drijft, wij doen niet anders dan nieuwe en slimmere dingen bedenken voor onze klanten. Het sleutelwoord van Techport is innovatie, dan kunnen we niet achterblijven en onze bijdrage proberen te leveren. Het netwerk kan interessant zijn, wellicht zitten er kruisverbanden tussen die we nog niet kennen. We staan open om te leren en dat is wat we er van verwachten.”

Contactgegevens

Website: www.bloksystemsupply.nl
Contactpersoon: Melissa en Irma via office@bloksystemsupply.nl

Megacon

Megacon: ze engineeren, maken 3D scans om zaken in te meten, deze verwerken ze tot modellen in 3D CAD tekeningen om er daarna werkplaats tekeningen van te maken en montage tekeningen. Daarnaast maakt Megacon apparaten en leidingsystemen die ze ook installeren bij klanten.

Waarom Techport?
Mart Hester van Megacon vertelt: “Wij zijn partner geworden omdat wij graag de jeugd stimuleren om hun toekomst in opleiding en de toekomst in het werkzame leven in de techniek gaan doen.Wij hopen met het netwerk van Techport te bereiken dat de jeugd bedrijven kan bezoeken of dat mensen uit het bedrijf spreekbeurten kunnen houden over hun vak.” 

Contactgegevens
Website:  www.megacon.nl
Contactpersoon: Mart Hester

Post Staalbouw B.V.

Post Staalbouw BV vervaardigd constructiewerken voor industriële en niet industriële doeleinden, waaronder de staal-. voedings-, aardolie-, raffinage- en chemische industrie als ook voor infrastructurele werken. Post Staalmontage BV voert de montage-, constructie- en onderhoudswerkzaamheden uit op locatie.

Waarom Techport?

Jaap Zijlstra van Post Staalbouw vertelt: “Wij zijn partner geworden voor stimulering van een bredere regionale samenwerking, bedrijfsleven, onderwijs, gemeente(n) en provincie.Samen met het netwerk willen wij de regio op de kaart zetten als interessant, duurzaam en toekomstbestendig. Een regio waar industrie en samenleving er voor elkaar zijn. 

Contactgegevens
Website: www.poststaalbouw.nl
Contactpersoon: Jaap Zijlstra

Het Molenduin

Het Molenduin bereidt jongeren van twaalf tot achttien jaar voor op werken in de branches ‘groen’, techniek, horeca of verzorging.

Leerlingen maken vanaf leerjaar één volop kennis met de praktijk. Met begeleiding van hun mentor doen zij op de werkvloer leerwerkervaring op. In de jaren erna volgt steeds meer stage. Ook óp school leren zij vooral in de praktijk en op uitdagende leerwerkplekken in en rond de school. Theorie is zoveel mogelijk gericht op de beroepscompetenties die leerlingen nodig hebben. Zo mogelijk halen leerlingen certificaten die zij goed kunnen gebruiken in de beroepspraktijk.

Jongeren doen vakkennis op en leren ‘werknemer’ zijn. Wij helpen ze in een veilige, gestructureerde omgeving om hun arbeidscompetenties te ontwikkelen.

Op tijd komen, samenwerken, hulp vragen, veilig werken: je hebt het allemaal nodig op de arbeidsmarkt. Ook op hun stageplek begeleiden wij leerlingen goed, samen met de praktijkopleider van het stagebedrijf. Zo komt talent tot bloei.

Contactgegevens

Website: www.molenduin.nl/Home

BuildingCareers

Wij willen graag een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en de circulaire economie, want ingenieurs verdienen beter: nu en in de toekomst.

Waarom Techport?

De IJmond heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als belangrijk centrum voor de industrie en wij voelen ons hier als een vis in het water. We zijn met name thuis in de maakindustrie en industrieel onderhoud. Het is voor ons heel belangrijk dat het technisch onderwijs in de regio goed is, en dat er ook in de toekomst voldoende goed opgeleide technici beschikbaar zal zijn. Omscholing, bijscholing, innovatie en talentontwikkeling spelen hierin een grote rol en daarom willen wij Techport graag steunen.

Contactgegevens

Website: www.buildingcareers.nl
Contactpersoon: Robrecht Bakker / robrecht.bakker@buildingcareers.nl

De Marel

Bij kindcentrum De Marel hebben ze er goed over nagedacht. Techniekles doe je niet hap snap. Ze pakken het structureel aan. Aan alle groepen wordt gedacht en bij het thematisch onderwijs krijgt techniek een vaste plek.

Het onderwijs wordt na schooltijd voortgezet door Welschap. zij sluiten aan bij de thema’s en ook qua techniek sluiten zij aan door middel van workshops na schooltijd.

Waarom Techport?

Leonie Stoel, techniekcoördinator van De Marel vertelt: “Onze eerste kennismaking met Techport was in het voorjaar van 2019. Toen waren we ons net aan het oriënteren op nieuwe lesmethodes en wij wilden daar eerst goed over nadenken voordat we partner van Techport zouden worden. Een schooljaar later (waarin de wereld ook vanwege corona er heel anders uitziet) hebben we opnieuw contact met elkaar gezocht. Techport kwam persoonlijk de techniekwaaier overhandigen en eigenlijk was het daarna zo geregeld met de planning van de techniekactiviteiten binnen ons vernieuwde onderwijs. In de techniekwaaier staan voor elke groep de techniekactiviteiten in de regio overzichtelijk op een rijtje. We hoefden dus niet meer uren te surfen op het internet om geschikte techniekactiviteiten op te zoeken.”

Leonie: “Het vorige schooljaar hebben we benut om van lesmethode te veranderen. Daarin hebben we ook goed nagedacht over hoe techniekonderwijs hierin past. Techport heeft ons daarbij op het goede spoor gezet; daarbij hebben we wel heel duidelijk gekeken wat bij onze school en onze leerlingen zou passen. Dit schooljaar kunnen we daarom echt goed starten techniek en technologie”. 

Ook De Marel gaat nu dus als Techportschool nog beter aandacht geven aan techniekles en aan goede beeldvorming bij kinderen over techniek. En niet alleen bij kinderen; ook leerkrachten ontdekken dat techniek en technologie overal is! 

Contactgegevens

Website: www.demarel.nl
Contactpersonen: Léonie Stoel en Marie-José van de Vegt
Facebook: De Marel

Harsveld Apparatenbouw

Harsveld Apparatenbouw levert aan de chemische-, olie-, gas- en staalindustrie. Harsveld Apparatenbouw  heeft capaciteit voor vervaardigen, monteren en instaleren van procesinstallaties. Harsveld is gespecialiseerd in: leidingwerk, Tank en drukvaten, Warmtewisselaars, Plaatconstructies en  verwerkt alle roestvaste- en hittebestendige stalen, incoloy, Inconel, Monel en Titaan.  Harsveld Apparatenbouw doet dat op een kwalitatief  hoogstaande wijze , met een open cultuur, wil klanten ontzorgen, heeft aandacht voor betrouwbaarheid en werkplezier, alsook voor veiligheid en gezondheid van klant en medewerkers.

Waarom Techport?

Harsveld vindt het belangrijk om kennis te delen met jonge mensen en hen te motiveren voor techniek en de maakindustrie. Samenwerking met bedrijven in de regio met scholen, bedrijven en overheden is belangrijk en innovaties en stimulaties om tot een circulaire maatschappij te komen. Dit door kennis te delen, inspiratie op te doen en samen kansen te creëren waardoor continuïteit voor het bedrijf en de maakindustrie in deze regio gewaarborgd kan blijven.

Contactgegevens

Website:  www.harsveld.com
Contactpersoon: Rob de Visser
LinkedIn

Skills

Wij bieden drie verschillende niveaus aan: basis, kader of gemengd. En presteer je goed voor een bepaald vak, dan mag je dit ook op een hoger niveau volgen en afsluiten.

Skills vmbo geeft het onderwijs vorm vanuit de individuele leerling. 

Contactgegevens

Website: https://www.skillsvmbo.nl

Bonhoeffer

Het Bonhoeffercollege is sinds 19 september 2016 officieel een Technasium. Het Technasium is denken en doen. Niet alleen theorie, maar ook praktijk. Op het Technasium zit je zelf achter het stuur. Je neemt de plek in van bijvoorbeeld een bouwkundige, mijnbouwspecialist, architect, radioloog of biomedisch ingenieur en je werkt in groepjes aan opdrachten die rechtstreeks vanuit de praktijk komen.

Contactgegevens

Website: www.bonhoeffer.nl

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op