29 april 2024

Inspiratietrip Hannover Messe ‘Energizing a Sustainable Industry’

Op maandag 22 april organiseerde Techport voor aangesloten bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen een dagexcursie naar de grootste industriebeurs ter wereld, de Hannover Messe. Theo Koster van Techport: “Het is opvallend hoe deze beurs de afgelopen jaren is veranderd. Concrete producten van kilogrammen staal en elektronica maken plaats voor digital twins. Duurzaamheid en digitalisering liggen als een dikke deken boven de maakindustrie. Een bewijs dat de thema’s van Techport naadloos aansluiten op de internationale thema’s.”

Toekomst digitalisering, automatisering en elektrificatie
De Hannover Messe is de hotspot voor industriële transformatie en innovatie. Ruim 4000 exposanten en 1900 sprekers van over de hele wereld tonen op deze beurs de toekomst van digitalisering, automatisering en elektrificatie. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd in het Nederland Paviljoen om te laten zien hoe sterk ons land is in het ontwikkelen en maken van klimaatneutrale technologieën en digitale systemen. Het paviljoen werd feestelijk geopend door demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en Theo Henrar, voorzitter vereniging FME.

Van indoor telen tot akoestische camera’s
Techport-deelnemers lieten zich deze dag volledig onderdompelen in de wereld van technologische innovatie. Zo kwam de ene deelnemer specifiek om de innovaties te bekijken op het gebied van indoor groente telen, een tweede deelnemer was met name geïnteresseerd in de verschillende manieren van waterstof opslag en het elektrificeren van voertuigen en kwam weer een andere aanwezige om de interesse naar akoestische camera’s te peilen om zo geluidsreductie toe te kunnen passen op machines en voertuigen.

Visualiseren van automatiseringen
“Het is bijna schrikbarend om te zien hoe hard we gaan op het gebied van technologie”, aldus Ronald Schavemaker, directeur van Intures, over de beurs. Jaap Beentjes, eigenaar BSE IJmond: “Een van mijn doelen was om een bedrijf te vinden die onze machines, zoals hoogwerkers, rail- en wegvoertuigen en schaarliften, te elektrificeren. Die was aanwezig, dus ik ben blij dat ik ben meegegaan.” Ook Sem Rudolph, werkzaam bij 3D Makerszone, was erg te spreken over de beurs: “Leuk om te zien hoe diverse bedrijven hun automatiseringen visueel kunnen weergeven met prachtige simulaties en dashboards. Wij willen vanuit ons Fieldlab dit najaar een experience neerzetten, dus deze inspiratie kunnen we dan zeker gebruiken.”

Is dit wenselijk?
Opvallend was de opkomst van de zogenoemde Techbedrijven, zoals Meta, Microsoft, Google, Paloalto, Dell, AWS en de opkomst van AI in de industrie. Veel productiedata verdwijnt in de cloud. “Je moet je afvragen of dat wel wenselijk is? Die bedrijven hebben alle particuliere data al in handen en veroveren nu ook de industrie”, geeft Willem Jonkman van BTAC Solutions als signaal.

Vertaling eigen bedrijfsvoering maken
Er zijn veel nieuwe contacten gelegd (ook onderling binnen het reisgezelschap), er is kennis opgedaan over nieuwe technologie en de deelnemers hebben een vertaling kunnen maken naar een toepassing in de eigen bedrijfsvoering of omgeving. Techport blijft met de partijen in gesprek om vervolgstappen te bespreken. Deze dagexcursie is onderdeel van het innovatieprogramma Techport Green Incubator en werd mede mogelijk gemaakt door het Just Transition Fund (JTF).