7 mei 2024

Techniektuin-deelnemer Mariëtte: “Ik heb nu al keuzestress, want ik vind alle techniekrichtingen interessant”

Deelnemer Mariette vertelt over de eerste maand Techniektuin 

Begin april is de Techniektuin IJmond gestart, het project van Techport, de Provincie Noord-Holland, WSP Zuid-Kennemerland en IJmond, het Nova College Beverwijk en elf bedrijven dat nieuwe instromers daadwerkelijk laat starten in een technisch beroep. In 12 weken worden de tien deelnemers ondergedompeld in de wereld van techniek.  
 
Zes weken les, zes weken stagelopen
De Techniektuin IJmond is opgedeeld in twee delen. De eerste zes weken krijgen de deelnemers techniekles op de NOVA Campus in Beverwijk en gaan ze snuffelen aan verschillende techniekrichtingen zoals elektro, – metaal, – installatie, – proces, – en isolatietechniek. Ook leren ze de elf bedrijven die aangesloten zijn bij deze pilot kennen: ze gaan er op bezoek en krijgen gastlessen. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van wat elk bedrijf doet en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Na deze zes weken oriëntatie gaan de kandidaten eind mei stagelopen bij een van de elf aangesloten bedrijven.  

De Techniektuin deelnemers zijn nu een kleine maand bezig. Mariëtte Wonder, 55jaar, uit Beverwijk vertelt wat haar indruk tot nu toe is.

“Techniek heeft mij altijd geïnteresseerd”

Techniek is niet nieuw voor Mariëtte. Na het voltooien van de Middelbare Landbouwschool runde ze een aantal jaar haar eigen boerderij. “Ik onderhield zelf mijn eigen machines en installaties, want dat scheelde geld. Daarna heb ik ook bij een aantal technische bedrijven gewerkt. Mijn laatste werkgever was Multi Papier. Als operator bedrukte, snee en vouwde ik papier tot zakgoed voor levensmiddelen.” 

Hoogtepunt was lassen
“Techniek heeft mij altijd geïnteresseerd. Mijn jobcoach noemde de Techniektuin en ik ontving een flyer van het UWV in mijn mail. Ik hoop via de Techniektuin een interessante baan te vinden. Thuis sleutel ik ook, maar dan doe ik het zoals ik denk dat het moet. Hier leer ik hoe het écht moet, volgens de regels. Het hoogtepunt van afgelopen maand was dat we gingen MIG/MAG-lassen. Dat is echt heel precies werk.”

Realistisch kijken
Mariëtte neemt de Techniektuin heel serieus. Ze pakt een schriftje erbij. “Kijk, ik heb een schema gemaakt. Per bedrijf schrijf ik op wat ze aan duurzame inzetbaarheid doen, of het een mkb-bedrijf is, wat mijn eerste indruk is, en wat voor werk ze bieden. Zo kom ik tot een lijstje met plussen en minnen. En op basis daarvan ga ik mijn keuze maken. Het geeft me wel een beetje keuzestress hoor, want ik vind alles leuk! Maar ik moet ook realistisch kijken, want zeven maanden geleden heb ik een nieuwe heup gekregen. Ik kan bijna alles, maar dagelijks een cv-ketel van 35 kilo de trap optillen is niet goed voor mijn lijf.”