18 april 2022

Girlsday: technische bedrijven open hun deuren voor meiden

VELSEN – Ruim dertig bedrijven en veertig scholen in Noord-Holland deden 7 april mee aan Girlsday.  Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland technische bedrijven én technische onderwijsinstellingen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes deden mee aan activiteiten, maakten kennis met vrouwelijke medewerkers en leerden meer over bèta/technische werkzaamheden.

Een van de vaste deelnemers aan Girlsday is Tata Steel. Het bedrijf ontving in het congrescentrum van het bedrijf en bij de Academy 240 meisjes van groep 8 en onderbouw voortgezet onderwijs. “Wij willen jongeren, en zeker jonge meiden, laten ervaren hoe leuk, interessant en belangrijk het is om te werken in de techniek”, aldus Sabine Vink, Manager Duurzame Inzetbaarheid bij Tata Steel. “Met een technische opleiding kun je een prachtige en goedbetaalde baan vinden maar ook echt een bijdrage leveren. Zeker bij Tata Steel want het bedrijf staat voor de uitdaging om de overlast voor de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Bovendien gaan wij onze productie vergroenen door op een radicaal nieuwe manier staal te maken, namelijk op basis van waterstof in plaats van kolen. Dit betekent een ingrijpende verandering waar ieders kennis, kunde, ervaring en kijk op zaken nodig is om als bedrijf sterker te worden.”

Girlsday had zeker het gewenste effect, zo blijkt uit reacties van deelnemenede scholieren: “Ik vind het leuk en interessant om te zien hoe je dingen in elkaar zet. Het zou goed zijn als meer vrouwen dit soort werk gaan doen”, aldus Piraye (13 jaar). Liva (14 jaar) voegt hieraan toe: “Ik vind het erg leuk om met robots te werken. Vandaag hebben we ook een robot gebouwd. Alles wat met techniek te maken heeft, vind ik leuk, maar vooral dus robots. Ik zou hier later wel mee willen werken.”

Girl’s Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. In het hele land worden daarom activiteiten georganiseerd om hen enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze richtingen. Volgend jaar is er weer begin april een Girlsday