11 juni 2024

Docent Jacco: “Ze zijn heel gemotiveerd, helpen elkaar en er wordt gelachen”

De oriëntatiefase van de Techniektuin IJmond zit erop. In het eerste deel van dit project kregen de tien deelnemers zes weken lang techniekles op de NOVA Campus in Beverwijk in verschillende techniekrichtingen. Ook leerden ze de elf bedrijven die aangesloten zijn bij deze pilot kennen: ze gingen er op bezoek en kregen gastlessen. Op die manier kregen de deelnemers een goed beeld van wat elk bedrijf doet en welke vaardigheden ze nodig hebben om daar te werken. Na deze zes weken oriëntatie gaan de kandidaten eind mei zes weken stagelopen bij een van de elf aangesloten bedrijven.  

De Techniektuin IJmond is een project van Techport, de Provincie Noord-Holland, het WerkgeversServicepunt ZKIJ, het Nova College Beverwijk en elf bedrijven dat nieuwe instromers daadwerkelijk laat starten in een technisch beroep.

Docent Jacco Regtop van de NOVA Campus in Beverwijk gaf de tien deelnemers les in elektro-, metaal-, installatie-, proces- en isolatietechniek. Hij kijkt er met een goed gevoel op terug.

Docent Jacco Regtop helpt een van de tien deelnemers van de Techniektuin IJmond
Docent Jacco Regtop helpt een van de tien deelnemers van de Techniektuin IJmond

“Ik vind deze groep een verademing” 

“Wat ik bijzonder vind is dat de tien deelnemers binnen zes weken écht een hechte groep zijn geworden. Ze zijn heel gemotiveerd, helpen elkaar én er wordt gelachen. Dat laatste is ook belangrijk. De eerste drie weken hebben in het teken gestaan van gereedschapskennis en veiligheid. Hoe bepaalde machines werken, hoe zaag en bedien je bijvoorbeeld een accuboormachine. Voor de ene deelnemer is dit gesneden koek, maar voor een andere deelnemer is dit compleet nieuw. Die verschillen qua kennis, maakt het heel interessant voor mij als docent. Sommige deelnemers willen meer uitdaging, anderen bouwen het rustig op. Allebei is goed. Ik ben al 18 jaar docent op het NOVA College en ik vind deze groep een verademing. Ze luisteren als ik iets uitleg en ze zijn ontzettend leergierig. Dat is bij de mbo-leerlingen nog weleens anders.” 

Praktijkinstructeur Jacco Regtop: