11 mei 2024

“De techneut is de miljonair van de toekomst”

In de 37 jaar dat Jeroen Smit nu bij TES Industrial Systems in Beverwijk werkt, heeft hij de arbeidsmarkt voor technici enorm zien veranderen: “Het tekort is gigantisch, de arbeidsvoorwaarden die geboden worden, zijn steeds onrealistischer en Engels op de werkvloer is de toekomst. Alleen met medewerkers uit het buitenland krijgen we het werk nog gedaan.” 

TES Industrial Systems Beverwijk ontwikkelt en produceert duurzame industriële aandrijfconcepten en industriële automatiseringsoplossingen. Ze dragen bij aan het verduurzamen van de industrie door onder andere gebruik te maken van ultracaps die worden toegepast in diverse industriële- en maritieme kranen. Deze caps zorgen ervoor dat bewegingsenergie wordt opgeslagen en bij piekbelasting van de kraan aan het elektrische systeem wordt teruggegeven.  Hiermee wordt een hybride systeem ontwikkeld dat energie en brandstof bespaart, uitstoot van CO2 en stikstof beperkt en daarmee bijdraagt aan de verduurzaming van het bedrijfsproces maar ook de ‘lifecycle’ van deze kapitaalintensieve installaties verlengd.

Motivatie is het belangrijkste
Door de enorme krapte aan technisch personeel vreest hij dat de energietransitie niet gehaald wordt. Om die reden heeft TES Industrial Systems zich een aantal jaar geleden aangesloten bij Techport. “We vissen allemaal in dezelfde vijver. Het wordt tijd dat we onze horizon verbreden en onze kijk op het werven van technisch personeel verbreden. Voor ons bedrijf geldt nu: als je mbo-niveau 2 werk- en denkniveau hebt, ben je welkom. Mensen moeten 100% gemotiveerd zijn. Technische kennis is 50%, de rest kunnen we je leren. ”

Fotobijschrift: Deelnemers van de Techniektuin krijgen uitleg over wat TES Industrial Systems in Beverwijk doet. Tweede van rechts: Jeroen Smit. Foto gemaakt door Gerard de Bruin. 

Deelnemers van de Techniektuin op bezoek bij TES Industrial Systems Beverwijk

Wij laten techniek leven  
Jeroen Smit is een techneut in hart en nieren. Hij begon als leerling-monteur en groeide door tot vestigingsmanager. “Het mooie aan de elektrotechniek is dat het essentieel is. Je ziet het aan de buitenkant niet, maar een installatie gaat pas leven en bewegen als de bekabeling en aansluiting op het elektriciteitsnetwerk zijn geregeld. Dat is wat wij doen en dat vind ik geweldig.”
 
Grote industrie 
Wij werken voor de grote industrie en dat maakt het moeilijker om personeel te werven omdat je te maken hebt met complexere installaties. Ik zie de technologie veranderen, maar niet de techniek. Een kabel trekken blijft een kabel trekken, maar de installaties worden wel steeds complexer. Dat maakt het werk uitdagender. Je moet van alle markten thuis zijn en een brede technische kennis hebben.”  

Techneut is de miljonair van de toekomst
“Wij zijn doorlopend op zoek naar goede techneuten. Op dit moment zoeken we vooral meewerkend voormannen en monteurs. Beide zijn schaars. Wij proberen van alles om nieuwe mensen aan te trekken. We werken samen uitzendbureaus, werven via LinkedIn, via werkt.nl, via het UWV, we staan op stagemarkten. We hebben zelfs reclameborden langs de weg geplaatst. Als het uitzendbureau een kandidaat voorstelt, dan moeten we direct reageren. Reageer je twee uur later, dan is de kandidaat weg. De arbeidsvoorwaarden voor technisch personeel zijn inmiddels onrealistisch. Bedrijven doen en moeten ook van alles doen om mensen binnen te halen en te behouden. De techneut is de miljonair van de toekomst.”

Fotobijschrift: Deelnemers van de Techniektuin gaan in kleine groepjes aan de slag bij TES Industrial Systems in Beverwijk. Foto gemaakt door Gerard de Bruin. 

TES Industrial Systems Beverwijk ontvangt de deelnemers van de Techniektuin

Nieuwe doelgroepen aantrekken
Samen met Techport probeert TES Industrial Systems mensen enthousiast te maken voor werken in de IJmondse techniek. “Sinds april doen wij mee met een nieuwe pilot, de Techniektuin IJmond. Bij dit project gaan mensen die nu geen werk hebben zich eerst zes weken oriënteren op verschillende techniekrichtingen. Ze krijgen ze les om te ontdekken wat bij ze past en gaan daarna nog eens zes weken stagelopen. Iedereen is welkom bij deze pilot, maar de focus ligt op niet-werkenden. Dat is een heel nieuwe doelgroep voor ons, maar we staan ervoor open. Wat ik tot nu toe van ze gezien heb heeft mij aangenaam verrast. Het zijn heel gemotiveerde en enthousiaste mensen, dus wij hopen dat er kandidaten bij zitten die bij ons willen werken en met wie het matcht. We zullen ze met open armen ontvangen.” 

Workshops in Techport Innovation Centre 
“Wij zouden op korte termijn graag workshops geven in het Techport Innovation Centre om te laten zien wat we doen. Dat zou ons enorm helpen. Wij zitten op het Tata-terrein en het is lastig om mensen hier te krijgen. Dus een plek in IJmuiden waar we mensen enthousiast kunnen maken voor onze tak van de techniek zou super zijn.” 

Wie is Jeroen Smit?

Naam: Jeroen Smit  
Werkt als: Vestigingsmanager  
Bij: TES Industrial Systems Beverwijk  
Sinds: Al 37 jaar werkzaam voor TES waarvan de laatste tien jaar als vestigingsmanager.  
 
Was/deed daarvoor:  
Vers van de LTS begon ik op mijn 19de bij TES Industrial Systems als leerling monteur. Het was de bedoeling om voor mijn 25ste weg te zijn bij de “vieze” Hoogovens (nu Tata Steel). Maar de installaties en de technieken die hier zijn, hebben mij hier gehouden. Ik leer iedere dag weer wat nieuws. 
 
Band met de regio IJmond:  
Ik woon in Heemskerk. De techniek in deze regio is zo mooi en divers. Dat zie je nergens in de wereld. 
 
Wens voor de komende tien jaar ‘samen op weg naar de eerste groene industriezone van NL’:  
Dat we een manier vinden om genoeg mensen te werven zodat we de energietransitie halen. En dat we in het Techport Innovation Centre workshops kunnen geven aan mensen die interesse hebben om bij ons te komen werken.  

Meer berichten

“Tiny ML is de sleutel voor het MKB om de energietransitie mogelijk te maken”

Vorig jaar rondde Techport samen met Hilton Foods Holland de eerste use case Tiny Machine Learning succesvol af. Jeroen Reiber van Hilton Foods blikt...

Lees meer

5 vragen over techniek aan Sharon Wilmink van basisschool De Klipper

Wij stelden Sharon Wilmink, pedagogisch ondersteuner op De Klipper, vijf vragen over haar liefde voor techniek en hoe zij die op kinderen overbrengt.

Lees meer
Juf Sharon over haar liefde voor techniek