5 juni 2024

Feestelijke uitreiking van vijf JTF subsidies voor energietransitie IJmond

Tijdens de opening van het Techport Innovation Centre op 31 mei kregen vijf Just Transition Fund (JTF) projecten het podium, waaronder strategisch HR van Techport. De projectleiders gaven een korte presentatie van hun project waarna zij de JTF subsidiecheque in ontvangst namen. In totaal is die dag zo’n 15 miljoen euro aan subsidie uitgereikt.

Aad Schoorl, wethouder in gemeente Heemskerk, reikte de cheques uit aan het bedrijf Blue Heart Energy. Zij maken een nieuwe variant warmtepomp: Blue Heart Engine. Ook gaf hij het project Robotisering fruit- en groenteverwerking van het bedrijf ZTI de cheque. Aad Schoorl: “Juist de diversiteit van de innovaties verbaast mij en daar word ik blij van. De IJmond is meer dan een industriële regio.”

Phoenix Metals, AE Group en Techport ontvingen hun cheques van Brigitte van den Berg, wethouder in gemeente Beverwijk. Phoenix Metals gaat met project Vanadium Elektrolyt het scheikundig element vanadium uit staalslakken halen. AE Group ontwikkelt de PilotWaveHexapod voor gebruik van golfenergie uit water. En Techport ontwikkelt een project Strategisch HR voor het mkb. Brigitte van den Berg: “Deze regio is er eentje van doeners. Juist deze mentaliteit van niet praten maar doen geeft zoveel innovatiekracht.”