28 januari 2021

Techniektorens volop in gebruik bij De Marel

Marie-José van de Vegt, onderwijsassistent bij Kindcentrum De Marel maakt gebruik van speciale techniektorens die een aantal jaar geleden zijn aangeboden door Tata Steel aan basisscholen in de IJmond. De techniektorens zijn er voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Marie-José: “Met de groepen 4/5, 5 en 6 hebben we vanuit de techniektorens een circuit gedaan rond verzorging en hygiëne. De kinderen konden kiezen uit het maken van badzout, haargel, tandpasta en een zeepje. Het was een echt technisch laboratorium hier. De kinderen waren razend enthousiast en ook van de ouders kwamen positieve reacties terug”.

De ervaring leert dat kinderen vaak technischer zijn dan de leerkracht. Marie-José: “Je hoeft er dus niet veel van af te weten maar juist het durven is van belang. Ik ben erop gebrand om bij ieder thema de leerkrachten te enthousiasmeren om de boxen actief te gebruiken en zelf actief te ondersteunen waar kan. Wat belangrijk is om één persoon verantwoordelijk te maken voor de techniektorens. Iemand die zorgt voor inventarisatie, inkoop en aanvult.”

Marie-José vindt het belangrijk om de leerlingen techniek te leren: “Zo leren ze hele andere vaardigheden, maken kennis met materialen, onderzoeken wat je ermee kan en dat stimuleert natuurlijk heel erg. Ook is het een stukje toekomst. Als je het op school al aanbiedt, verbreedt dit de horizon voor als ze straks de school verlaten. Daarnaast is het een hele leuke ondersteuning van het thema.”