5 oktober 2021

Smart Maintenance Day

Vandaag zijn ruim 800 leerlingen van de bovenbouw van zeven voortgezet onderwijsscholen in de IJmond meegenomen in het begrip Smart Maintenance. Dit omdat je Smart Maintenance eigenlijk overal tegen komt en dit de toekomst van de techniek is. De leerlingen bezochten deze eerste Smart Maintenance Day in Sporthal de Walvis in Beverwijk, waar zij, naast het zien van een film over Smart Maintenance, workshops konden volgen aan de hand van drones, robots, een F1 simulator en games met VR-brillen.

Het nieuwe onderhoud is voorspellend en slim. Smart Maintenance, oftewel slim onderhoud zorgt voor het voorkomen en voorspellen in plaats van uitvallen en herstellen. In de 7 werelden van Techniek vind je genoeg voorbeelden van hoe Smart Maintenance wordt toegepast. Zo ook in de wereld van Wonen, Werken & Verkeer; denk aan de Formule 1 auto van Max Verstappen. De auto vertelt – met sensoren en algoritmes – exact wanneer de banden versleten zullen zijn en vervangen moeten worden. En om het onderhoud nog slimmer te doen worden er dagelijks testen uitgevoerd door Techport-bedrijven bij het Fieldlab Smart Maintenance van Techport.

Op de Smart Maintenance Day zijn de leerlingen meer te weten gekomen over wat Smart Maintenance is en hebben een aantal Techport-bedrijven laten zien hoe zij Smart Maintenance al toepassen. Ook kregen de leerlingen een voorproefje van de mbo-opleidingen Elektrotechniek, ICT, MyTec, Procestechniek en Werktuigbouw van het Nova College die een Smart Maintenance verbreding en verdieping hebben.