25 mei 2022

MyTec Wind Challenge

Ruim 200 leerlingen van het Kennemer College, Technisch College Velsen, Spaarne College en Haarlem College doen op woensdag 25 mei en 8 juni 2022 mee aan de Wind Challenge, georganiseerd door de MyTec-opleiding van het Nova College. De leerlingen maken tijdens de Wind Challenge op een leuke en actieve manier kennis met duurzame windenergie met het doel om leerlingen te interesseren voor een loopbaan in de windtechniek. Het startschot van de Wind Challenge werd gegeven door Brigitte van den Berg, wethouder in Beverwijk.

Er is veel vraag naar windtechnici. Rosalie van Casteren van Techport-bedrijf Vattenfall Wind is dit jaar een van de juryleden in de Wind Challenge: “In vijf tot tien jaar tijd ontstaan er duizenden banen in de windmolensector. Het grootste windmolenpark op zee komt voor IJmuiden te liggen en die windmolens worden op het water en aan de wal onderhouden door gediplomeerde technici. Er zijn vooralsnog maar drie opleidingen in Nederland, die gericht zijn op het opleiden van turbinetechnici en de MyTec-opleiding van het Nova College is er een van. Het is belangrijk om meer bekendheid te krijgen voor deze opleidingen, zodat steeds meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de windtechniek. De ambitie van Vattenfall is om binnen een generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken. Dat kan met de juiste mensen op de juiste plek.”

MyTec Wind Challenge

Op de Campus Beverwijk maken 3e jaars leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis met de opleiding, krijgen uitleg over de werkzaamheden van een turbinetechnicus en worden uitgedaagd om na te denken over de vorm van de wieken van een windmolen en het effect op de opbrengst van elektriciteit. Tijdens een voorbereidende theorieles op eigen school denken de leerlingen alvast na over verbeteringen die ze kunnen doen aan de wieken van een basis-windmolen. In de enorme MyTec-windtunnel, waarin hun windmolen wordt vastgemaakt, kunnen ze de door hun zelf gemodificeerde wieken in vijf verschillende windsnelheden meten.

De snelheden lopen daarbij op tot wel 40 km per uur. Naast de technische metingen wordt er door een jury ook gekeken naar originaliteit van de zelfgemaakte wieken. Tot slot spelen ze ook nog een potje bladblazer voetbal’ om de kracht van wind zelf te ervaren.

Voor leerlingen, door studenten

De verschillende teams strijden tijdens de Wind Challenge in drie tijdsloten tegen elkaar. De uitkomsten van de metingen in de windtunnel en het bladblazer voetbal bepalen samen de winnaar. De aspirant studenten die komend schooljaar met de MyTec-opleiding starten, doen ook mee; zo leren ze de opleiding al een beetje kennen. De leerlingen komen tijdens de Wind Challenge ook in contact met de MyTec-studenten, die helpen bij de verschillende workshops. Zo krijgen ze het echte verhaal te horen van studenten die de opleiding al volgen.

En dat is belangrijk volgens opleidingsmanager Erdogan Öztürk: “De MyTec opleiding biedt een stevige basis voor een interessante carrière in de wind- en duurzaamheidstechniek. Samen met de stichting MyTec-Bedrijven leiden we vakmensen op met brede basis in werktuigbouw, elektrotechniek en operationele techniek en specialistische kennis, die installaties kunnen ontwerpen, bouwen, onderhouden en modificeren. MyTec is dé opleiding voor technici van de toekomst. En die toekomst is dichterbij dan je denkt. De ontwikkelingen in de techniek gaan namelijk razendsnel. Dat maakt techniek steeds uitdagender. Het zorgt ook voor nieuwe beroepen in bijvoorbeeld de wind- en zonnetechniek. Ook Smart Maintenance is zo’n nieuw vakgebied. Om de grote (milieutechnische) vraagstukken van vandaag en morgen op te lossen, leer je technieken zoals mechanica, elektrotechniek, besturingstechniek en operationele techniek in samenhang toepassen.”

Naast een echte jury komt dit jaar ook Brigitte van den Berg, wethouder Beverwijk, met van onder andere in haar portefeuille Bereikbaarheid & infrastructuur en Onderwijs, een kijkje nemen bij de Challenge. Brigitte: “We zijn zeer trots op onze bedrijvige IJmond. De enige toekomst is groen en schoon en daarom moeten we naar groene energie toe. Want dat is essentieel voor een groene toekomst van bijvoorbeeld Tata Steel maar ook al die andere bedrijven in de IJmond. We hebben mensen nodig die daar verstand van hebben. Deze Wind Challenge is de perfecte gelegenheid voor jonge mensen om kennis te maken met schone energie, te leren wat wind allemaal kan doen, hoe je windturbines maakt maar ook wat de kracht van wind is. We hopen ze daarmee te inspireren om een opleiding te gaan volgen bij het Nova College in de richting duurzaamheid.”