26 juni 2024

Partnerschap met Rabobank verlengd

Om haar doelstellingen te bereiken heeft Techport als netwerkorganisatie bijdragen nodig van partners. Met de Rabobank Haarlem-IJmond heeft Techport al enige tijd een partnerschap, en onlangs werd dat voor twee jaar verlengd. Rabobank is nu ‘themapartner Innovatie’ en dat betekent niet alleen een financiële bijdrage, maar ook inhoudelijke samenwerking. Ard van Berkel, directeur van de Rabobank Metropoolregio Amsterdam, en Mark Denys, voorzitter van Techport, vertellen over de gezamenlijke ambities. 

Techport’s missie is om de eerste groene industriezone van Nederland te worden. Hoe gaan de Rabobank en Techport elkaar versterken in het realiseren van deze doelstelling? 
Mark Denys: “Heel concreet gaat de Rabobank hieraan bijdragen door kennis uit te wisselen, masterclasses te organiseren en door mee te denken over groene financiering.” 

Ard van Berkel: “Onze ambities en die van Techport passen goed bij elkaar. Wij willen ondernemers helpen duurzaam te groeien en de energietransitie mogelijk te maken. Dit doen we onder andere door onze kennis en netwerk beschikbaar te stellen voor onze bestaande klanten, maar dat willen we voor nog veel meer ondernemers in de IJmond doen. Het netwerk van Techport helpt ons met hen in contact te komen.” 

Welke rol kan het Techport Innovation Centre hierbij spelen? 
Mark Denys: “We zijn al gestart met baanbrekende projecten, zoals het Fieldlab Smart Energy. Dit project heeft als doel om slimme digitale technologieën toegankelijk te maken voor het mkb om energieverbruik te verminderen en meer groene energie mogelijk te maken. Met vijftien partners en de Hogeschool van Amsterdam werken we aan meer dan 25 innovatieve toepassingen. Dit gaat leiden tot nieuwe producten en diensten. Ik verwacht dat de Rabobank graag meedenkt over hoe deze verder opgeschaald kunnen worden.” 

Ard van Berkel: “Met onze start- en scale-up propositie kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren aan het succes en de ontwikkeling van innovatieve bedrijven. Behalve advies van gespecialiseerde financieringsspecialisten en kennis van Rabo Research bieden we ook financieringsproducten voor elke groeifase. Zoals de Rabo Innovatielening waarmee we innovaties op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zelfs zónder bewezen resultaten of betalende klanten kunnen voorzien van groeikapitaal. Dat sluit aan bij de missie van Techport.” 

Wat hebben Rabobank en Techport over twee jaar samen bereikt? 
Mark Denys: “Naast innovatieprojecten, zoals Smart Energy, werken we in Techport bijvoorbeeld ook aan het opzetten van een learning community voor de waterstoftransitie, coachen we innovatieve duurzame startups en helpen we professionals en jonge studenten aan een loopbaan in de groene industrie. Over twee jaar zal je hier allerlei nieuwe voorbeelden van zien. Onze ambitie is véél groter dan de 500 vierkante meter in ons Innovation Centre. Ik zie het wel voor me… een bordje op de deur ‘wegens succes verhuisd’! Naar een nog grotere locatie, maar wel binnen de IJmond regio natuurlijk. En daarvoor hebben we partners zoals Rabobank nodig.”