19 oktober 2023

Ondernemers al varend in gesprek over de energietranistie in de IJmond

Op 18 oktober organiseerde Techport in samenwerking met de Rabobank een ondernemersontbijt op de rondvaarboot Koningin Emma door de havens van IJmuiden. Aan boord stapten 47 ondernemers die van 8 sprekers een korte update kregen van de energietransitie in en rondom het havengebied. De updates kwamen onder andere van Zeehaven IJmuiden, Tata Steel IJmuiden, BIZ Havengebied IJmuiden, GreenBiz en natuurlijk van de Rabobank en Techport zelf.

Doel wat het onderlinge netwerk te versterken en elkaar op de hoogte brengen van de innovatieve oplossingen die je als individueel bedrijf (of gezamenlijk op een bedrijventerrein) kan oppakken . Verder werden concrete handvatten aangereikt om als bedrijf  je eigen scan te doen (voor grote bedrijven al verplicht), zoals de Future Fit Risicoscan van de Rabobank en de energiescan die GeenBiz aanbiedt. Duidelijk werd dat de deelnemers met elkaar willen samenwerken aan de eerste groene industriezone te wereld.

Op dezelfde dag trok TenneT aan de bel over de netcongestie in de regio. In Noord-Holland heeft het hoogspanningsnet van TenneT de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Reden te meer om samen te werken aan oplossingen.

De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het JTF fonds.