30 juni 2023

Nieuwe testen in Fieldlab Smart Maintenance Techport

Samen met het team van Techport en docenten van het ROC Nova College heeft het bedrijf Samotics zijn nieuwe hardware geïnstalleerd in het Fieldlab Smart Maintenance Techport. Samotics meet de stroom en spanning, en daarmee het energieverbruik van de pompen en motoren in de proefinstallatie. Samotics is een Leids techbedrijf en heeft een software-as-a-service-platform (saas). Dit platform gebruikt kunstmatige intelligentie om elektrisch aangedreven motorsystemen te optimaliseren en stilstand te voorkomen. Door installatie in Techport Fieldlab zorgen zij ook dat technische studenten ervaring kunnen opdoen met deze metingen en data-analyse.

Gerik ten Berge (project- en programmamanager van Techport): ‘Hiermee kunnen gebruikers uitval van activa voorkomen, prestaties optimaliseren en de energie-efficiëntie verbeteren. Dit biedt voordelen in ruwe industriële omgevingen zoals bij pompen onder water en in warmbandwalserijen.’ In het Fieldlab van Techport kan Samotics haar nieuwste product testen in een gesimuleerde industrie omgeving. Bijkomend – en daarom erg interessant voor Techport – is dat Samotics haar gegenereerde data graag open wil stellen voor bij Techport aangesloten onderwijspartijen.

Daisy Beelen, practor Smart Maintenance van het ROC  Nova College: ‘Het is super dat Samotics onze studenten kennis laat maken met nieuwe technieken. Zij zetten deze technieken in voor verschillende onderwijsdoeleinden. Onze studenten krijgen hierdoor niet alleen kennis aangeboden vanuit de theoretische hoek, maar ook realtime in de praktijk. In de toekomst hebben de studenten hier veel profijt van’.

Metingen en inzichten toegankelijk voor onderwijstoepassingen

Het ROC Nova College heeft met het op afstand bestuurbaar maken van de Fieldlab installatie fors geïnvesteerd in de proefinstallatie en daarmee een prachtige contextrijke onderwijsomgeving ontwikkeld. Door de data en het dashboard van Samotics te koppelen aan haar eigen platform en systemen worden de metingen en inzichten van Samotics ook toegankelijk voor onderwijstoepassingen. 

Win-win situatie voor onderwijs als bedrijfsleven

Gerik ten Berge: ‘Met het gebruik van het Fieldlab als test, maar ook als onderwijsomgeving creëren we een win-win situatie voor zowel onderwijs als bedrijfsleven. Soortgelijke afspraken over co-gebruik hebben we ook gemaakt met andere partijen die testen op de proefinstallatie, zoals Sorama, een bedrijf dat akoestische metingen verricht en analyseert’. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met gerik.tenberge@techport.nl.