30 mei 2022

Nieuwe sensor voor verzamelen van data op kranen Montarent

Noah le Roy derdejaars Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam heeft voor zijn stage een sensor ontwikkeld voor op kranen van Techport-bedrijf Montarent. Deze sensor verzamelt zelfstandig data waardoor het voor het bedrijf mogelijk is om het onderhoud van de kranen te voorspellen. 

Montarent is specialist in mobiele torenkranen en glasrobots. Ze willen graag voorspellend onderhoud doen, maar voor het bedrijf is het een uitdaging om de juiste data uit de kranen te halen. Dit is de reden dat zij een stageopdracht hebben uitgezet via Techport en uiteindelijk Noah hebben gevraagd om te kijken hoe zij voorspellend onderhoud kunnen doen door middel van data. Noah: “Als je weet hoe een trend normaal gaat, dan kan je het ook zien als iets niet normaal gaat. Je kan aan data zien als iets afwijkt van een bepaald patroon, denk bijvoorbeeld aan trillingen, warmteontwikkeling of wijziging van energie verbruik. Een wijziging van een patroon betekent vaak het begin van falen. Het werkt dan nog wel, maar het gaat op een gegeven moment kapot. Met onderhoud kan je dit vaa mogelijk voorkomen.”

Noah is voor Montarent tot een Proof of Concept gekomen: “We hebben eerst het exacte probleem vastgesteld en gekeken wat willen we precies detecteren. Dit hebben we gedaan op basis van de data uit de boord computer van de kraan en het ERP systeem waarin al het gepleegde onderhoud van de afgelopen jaren staat. Daaraan konden we zien dat een afwijking vaker terugkeert. Alleen hadden we net even andere data nodig om de afwijking echt goed in kaart te brengen. Daarom heb ik een sensor gebouwd die zelfstandig data kan verzamelen. De sensor heeft op de kraan gezeten, maar nog niet langdurig. De batterijen gaan nu nog voor 5 dagen mee maar we willen eigenlijk naar een maand. Daar gaat Montarent mee aan de slag. Misschien gaan we dit wel doen door middel van zonnepanelen. Mijn stage is nu bijna afgerond, maar ik ga nog even door bij Montarent. Ik heb nu namelijk een manier van detectie uitgevoerd en wil ook nog een andere manier proberen.”