27 maart 2023

Leerlingen Ichthus Lyceum verdiepen zich in waterstof

Leerlingen van het Ichthus Lyceum (Driehuis) presenteerden in februari hun toekomstvisie op de productie van groen staal en de inrichting van het bedrijfsterrein van Tata Steel. Zij gaven in hun verhalen antwoord op enkele prangende Technasium-vragen die ook medewerkers van het staalbedrijf bezig houden.

Het Ichthus Lyceum is een Technasium. Leerlingen onderzoeken realistische vragen, dilemma’s en problemen en komen met een antwoord. De opdracht voor de vierde- en vijfdejaars vwo-leerlingen bestond uit drie elementen: Hoe komt Tata Steel aan de groene waterstof voor het Direct Reduced Iron-proces? Hoe ziet dat er over 20 jaar uit op het Tata Steel complex in Velsen? En: Ontwerp de nieuwe skyline van Tata Steel Velsen zoals die er over 20 jaar uit zou kunnen zien. Om de opdracht uit te kunnen werken verdiepten de leerlingen zich onder meer in het productieproces van waterstof en in de plannen die inmiddels zijn gemaakt om in Nederland waterstof te produceren en transporteren.

Presentaties en kennisuitwisseling

De leerlingen bouwden voor hun presentaties maquettes, 3D-printten fabrieksgebouwen en windmolens of kwamen met andere manieren om hun verhaal te visualiseren. De verhalen werden beoordeeld door de eigen docenten en experts van Tata Steel’s groen staal team. Algemene conclusie was dat de leerlingen zich goed hadden verdiept in de materie en met relevante oplossingen kwamen. Zo was het  een mooie dag met veel kennisuitwisseling en een indrukwekkende rondrit over het bedrijfsterrein.

Technasium-opdrachten, bedrijfsbezoeken en gastlessen zijn middelen om jongeren kennis te laten maken met techniek, met het belang van technologische ontwikkelingen en de maatschappelijke impact ervan. Tata Steel heeft meer van dit soort programma’s, ook voor Techportscholen. 

Lees meer over contextrijk onderwijs.