1 november 2021

Lastalent Kacper krijgt kans om vak te leren kennen

Kacper Jessa uit IJmuiden is 15 jaar en zit op de voortgezet speciaal onderwijsschool Het Molenduin in Santpoort-Noord. Kasper heeft een aantal jaar geleden een enorme passie ontwikkeld voor lassen. Via Techport is er voor Kacper contact gelegd met Jaap Zijlstra van Post Staalbouw uit Velsen-Noord. Zij hebben hem de kans gegeven om twee dagen in de week stage te lopen en zo het echte vak van lassen te leren kennen.

Kacper heeft zijn passie ontwikkeld door het kijken van filmpjes: “Ik was op YouTube aan het kijken en kwam iemand tegen die aan het lassen was. Ik ben toen verder gaan zoeken en toen begon ik er steeds meer aan te denken. Ik vind het gewoon mooi wat mensen kunnen maken met lassen en dat wil ik ook leren.” Jaap Zijlstra, directeur van Post Staalbouw vertelt: “Wij zijn binnen ons bedrijf vrij fanatiek in het opleiden van leerlingen. Er lopen regelmatig leerlingen rond vanuit het Technisch College Velsen, Kennemer College of Nova College (BBL), alleen Het Molenduin was nieuw voor ons. Wij vinden het belangrijk om iedereen een kans te geven en te laten proeven aan de techniek en de stalen producten en onderdelen die  wij maken.” Pieter Theissling werkt al 25 jaar bij Post Staalbouw en is de leerlingbegeleider van Kacper: “Mijn taak is om Kacper te begeleiden, uitleg te geven en zijn werk te controleren. Kacper loopt nu zo’n 6 weken bij ons rond en ik merk nu al dat hij zelfverzekerder is geworden. Hij is een goede leerling die echt wil leren en ook vraagt of hij het wel goed doet.”

Kacper: “Ik heb nu al kleine stukjes mogen lassen, en kijk regelmatig met een lasser mee, maar eerst ben ik nog bezig met metaal knippen en het afwerken en soevereinen. Ik vind het nu nog steeds leuk en kan niet wachten om het straks echt allemaal zelf te doen. De sfeer hier is ook heel leuk.” Jaap: “Voor ons is het echt ontzettend leuk om zo’n jongen op te leiden. Ik kan het iedereen aanraden. Hij kan nu echt aan het vak proeven en ik vind het als werkgever ook gewoon belangrijk om alle leerlingen de kans te geven. En leuk dat Kacper aangeeft dat de sfeer goed is, dat zegt toch wel wat over ons bedrijf.”