18 april 2024

Esmee en Emmelotte weten nu al dat ze de opleiding mbo autotechniek willen volgen

Ook dit jaar hebben veel Techport-bedrijven laten zien dat je met techniek en technologie een mooie carrière kan hebben. En en dat technisch talent niet is aangeboren, maar dat je interesse voor techniek kan ontwikkelen. 
 
Meisjes voorgezet onderwijs enthousiast maken voor techniek  
Het aantal meisjes en vrouwen dat kiest voor een beroep in bèta, techniek en IT is al jaren laag. Slechts 14 procent van de technische professionals in Nederland is vrouw. Tijdens de Girls’ Day, powered by Nova Smart Girls, zagen honderd meisjes die in de 2e klas zitten van het voorgezet onderwijs uit de IJmond en Zuid-Kennemerland in de ochtend ‘the big picture’ bij mooie technische bedrijven door vrouwelijke rolmodellen.  
 
Worskhops volgen om techniek in de praktijk te ervaren  
‘s Middags volgden de leerlingen verschillende workshops. Deze werden verzorgd door de technische opleidingen van het NOVA Campus Beverwijk. Dit gebeurde onder leiding van de vrouwelijke technische studenten; de Nova Smart Girls. 

Tijdens de workshops spraken we een aantal studenten en vroegen hen wat voor workshop ze volgden en wat ze ervan vonden. Leerling Oumaima van het Dali College was bezig met een workshop om een plastic buis te zagen en in de vorm van een letter S.

Bij dezelfde workshop hielp student Milou mee. Zij vertelt waarom zij vorig jaar is gestopt met de opleiding managementassistente en nu de opleiding elektricien volgt.

Emmelotte (12) en Esmee (14) volgden de workshop autotechniek. Zij weten nu al dat zij na de middelbare school de opleiding autotechniek op het Nova College in Beverwijk gaan volgen.

Docent Hestia geeft autotechniek. Ze ziet steeds vaker dat meisjes voor de opleiding autotechniek kiezen. En vindt dat meisjes speciale skills meenemen die heel goed van pas komen in de autobranche.