11 december 2023

Empowerment van meiden in de techniek 

Anouk Blok, eigenaar van Blok System Supply en een gedreven vrouwelijke ondernemer in de techniek, heeft haar inspirerende verhaal met de Nova Smart Girls community gedeeld. Blok System Supply levert een grote bijdrage aan de technologische vooruitgang met producten zoals UVC desinfectie robots, biogasinstallaties, drones en meer. Als toeleverancier van mechatronische eindproducten, heeft Anouk een indrukwekkende carrière opgebouwd en deelde ze graag haar ervaringen met deze ambitieuze meiden in de techniek. De studentes van de Nova Smart Girls community volgen technische opleidingen aan het Nova College zoals Adviseur Duurzaamheid, MyTec, Bouwkunde & Architectuur of ICT.

Vrouwelijke rolmodellen
Het streven naar meer diversiteit in technische beroepen is niet alleen bevorderlijk voor de sfeer en creativiteit, maar ook voor de productiviteit van technische bedrijven. Momenteel is slechts 16% van vrouwen vertegenwoordigd in bèta, techniek en IT, in tegenstelling tot de sectoren zorg en welzijn waar 70% vrouwelijk is. Een cruciale factor hierin is het gebrek aan rolmodellen waarmee jonge vrouwen zich kunnen identificeren. Daarom richt de Nova Smart Girls community zich op het belichten van inspirerende voorbeelden van vrouwen die succesvol zijn in de technische sector.

Diversiteit en empowerment
Anouk benadrukt het belang van werkgevers en docenten om met eenvoudige acties te werken aan meer diversiteit, zoals het creëren van een inclusieve school- of werkomgeving en het bieden van flexibiliteit op de werkvloer. Haar verhaal weerspiegelt de geest van empowerment en diversiteit, en benadrukt dat als zij het kan, anderen het ook kunnen. 

Nova Smart Girls Community
In 2022 is de Nova Smart Girls community ontstaan om vrouwelijke studenten in technische opleidingen de mogelijkheid te bieden ervaringen te delen, inspiratie op te doen tijdens bijeenkomsten, en gezamenlijk deel te nemen aan wervingsactiviteiten en evenementen om meer meiden te enthousiasmeren voor een technische loopbaan. De groep staat binnen de school bekend om hun nieuwsgierigheid, vooruitstrevendheid en passie voor zowel denkwerk als hands-on activiteiten.