12 jul 2022

Data vertalen naar de praktijk 

SURF: een niet commerciële organisatie met 100 leden, waaronder universiteiten, hogescholen, ROC’s, TNO, academische ziekenhuizen en kennisinstellingen. Robert Griffioen, Uitvoerend projectleider: “Binnen SURF werken we aan ICT-innovaties en zorgen we dat de kennis die wordt opgedaan verspreid wordt.”

Sinds een jaar werken Techport en SURF samen met de Vrije Universiteit en een aantal bedrijven aan een case over het voorspellen van het falen van machines, ook wel predictive maintenance genoemd. Robert: “Wat we wilden was een platform om te visualiseren wat voor data er in een bepaalde installatie zit. Eerst hebben we het platform gebouwd en hebben we een reeks data punten geselecteerd om te laten zien hoe het werkt. Nu zijn we onderzoek aan het doen naar welke data we dan precies willen visualiseren en analyseren. Samen met experts van uit IJssel Technologie, Facta, Tata Steel en een stagiaire van de VU kijken we welke datapunten opvallen. Er is veel kennis aanwezig, dus iets verdachts herkennen we direct.”

Er is inmiddels data verzameld van verschillende bedrijven en van verschillende sensoren. Robert: “Nu is het belangrijk om algoritmes te zoeken die goed aansluiten bij de praktijk. Of we dat algoritme kunnen vinden weten we nog niet want we zijn net begonnen. Het is ook best moeilijk, want niet alles is gedocumenteerd. Dus je vindt misschien iets dat al eerder is gebeurd, maar dit kan je niet altijd hard maken. Het is dus nog wel een zoektocht, maar ik heb goede hoop dat we eind dit jaar een algoritme vinden die we kunnen vertalen naar de praktijk. En als dat zo is, dan kunnen we deze kennis delen met andere Techport bedrijven.”

Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Just Schornagel (just.schornagel@techport.nl)

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op