25 mei 2021

“Dat is leuk aan innovatie, je weet niet of het gaat lukken”

Binnen het Fieldlab Smart Maintenance van Techport werken verschillende bedrijven sinds 2018 samen. Hans Staal van Facta was hier als een van de eerste bij: “Wij zijn ooit begonnen binnen het Fieldlab omdat we een samenwerking wilde opstarten met bedrijven waar je in het normale bedrijfsleven niet mee samenwerkt. Eigenlijk zijn het je concurrenten. Wij denken namelijk dat we zonder deze samenwerking niet alles eruit halen wat mogelijk is.” 

Hans Staal werkt inmiddels 24 jaar bij Facta. Facta is specialist op het gebied van rotating equipment. Ze onderhouden, reviseren, verbeteren en leveren onder andere aandrijvingen, pompen en generatoren. Hans is IT-manager in de ruimste zin van het woord: “Ik werk voor alle zes de vestigingen in heel Nederland en ben een soort vliegende keep op het gebied van IT en Smart Maintenance. Een collega van mij is in eerste instantie bij Techport beland om het geheel mee te helpen opzetten. Nu assisteer ik bij analyses en komen we met ideeën om systemen samen te laten komen en dit uiteindelijk tot een werkbaar product te maken.”

De Proefinstallatie van het Fieldlab Smart Maintenance is van Facta en wordt verhuurdaanTechport. Hans: “Wij hebben de proefinstallatie ooit gebouwd om verschillende typen sensoren te testen en te gebruiken in onze eigen opleidingen. Hiervoor hadden we een proefopstelling nodig. Later kwam Techport en zij vonden het een mooi onderdeel om enerzijds sensoren te testen en daarnaast een stuk opleiding binnen Tata Steel Academy op te pakken. Vanuit Facta zijn wij betrokken bij twee use cases. Bij de ene use case zijn wij voornamelijk bezig met het analyseren van verschillende data omte kijken wat we in combinatie hiermee kunnen. In de andere use case assisteren wij bij het gebruiksvriendelijke maken van een dashboard maar staat het samenbrengen en vergelijken van de data nog in de kinderschoenen.” 

Hans wil samen met de partners van het Fieldlab het best mogelijke en meest betrouwbare systeem om onderhoud te verbeteren. Een systeem waarbij je direct op data kan reageren. Hans: “We willen van brandjes blussen naar vroegtijdig waarschuwen. Er blijft uiteindelijk nog expertise nodig van bedrijven zoals Facta om data te interpreteren. Maar het zou wel helpen als bedrijven de bulk aan data niet meer in detail hoeven te bekijken. Dat er een systeem is die dit voor je kan doen en dat de expert zich kan richten op de gegeven meldingen.” Of het gaat lukken weet Hans niet: “Dat is het leuke van innovatie. Je weet niet of het gaat lukken. We krijgen steeds nieuwe inzichten. Er is bijvoorbeeldnet een nieuw bedrijf bij Techport aangesloten die expert is op gebied van geluid. De data die daar weer uit komt nemen we ook mee en we kijken hoe dat relateert met andere metingen. Zo komen we steeds weer een stap verder. En dat maakt mij elke keer weer enthousiast om binnen het Fieldlab van Techport bezig te zijn.”

Techport Kennisuurtje: Oplossingen in aandrijf- en pomptechniek

Wil je meer weten over Facta en de rol van Facta binnen het Fieldlab Smart Maintenance? Meld je dan nu aan voor het Techport Kennisuurtje op donderdag 17 juni van 16.00 tot 17.00 uur.