29 april 2024

“Tiny ML is de sleutel voor het MKB om de energietransitie mogelijk te maken”

Vorig jaar rondde Techport samen met Hilton Foods Holland de eerste use case Tiny Machine Learning succesvol af. Met Tiny Machine Learning kan het energieverbruik en het productieproces in kaart worden gebracht waardoor er tot wel 30% energie bespaart kan worden. Jeroen Reiber van Hilton Foods vertelt in het kader van 10-jarig jubileum van Techport over de succesvolle samenwerking.

    

Voedselverspilling tegengaan 
Jeroen: “Ongeveer twee jaar geleden kwam ik via een collega in contact met André Gerver van Techport. We delen dezelfde passie voor innovatie. Al snel kwamen we op het idee om een use case met Tiny ML op te zetten samen met twee studenten. Door deze technologie kun je voorspellingen laten uitvoeren op het apparaat zelf (on the edge). Het is veilig, goedkoper en snel(ler) dan de huidige oplossingen waarbij je eerst een lange periode moet investeren in het verzamelen van data en dat moet opslaan in de cloud. Pas na lange tijd kun je dan conclusies trekken uit die data. Met Tiny ML gaat dit proces veel sneller, want er is geen data-overdracht nodig. Wij hebben een van onze productiemachines op die manier onderzocht om onderhoud te voorspellen en zo uitval of stilstand te voorkomen, wat weer voedselverspilling tegengaat. Een van de studenten heeft de technische haalbaarheid aangetoond.De andere student heeft de strategische implicatie van Smart Industry voor de gehele organisatie en de business case uitgewerkt.”   

Ontwikkelen vanuit de behoefte van de gebruiker  
“Als een echte techneut wil ik dat de basis op orde is, maar ook kijken hoe digitalisering ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten verder kan helpen. Wij leveren vlees aan Nederlandse grootste kruidenier. Elk jaar willen we het weer een stukje sneller, beter en goedkoper doen. Samen groeien en beter worden, dat is het doel.” Jeroen ziet Steve Jobs als zijn grote inspiratiebron: “Jobs ontwikkelde producten vanuit de behoeften van gebruikers, niet andersom. Zo passen we ook Tiny Machine Learning toe. Wat heeft onze medewerker eraan? En onze klant? En wijzelf? We gebruiken data om onderhoud te voorspellen, zodat we problemen kunnen voorkomen nog voordat ze ontstaan. Je wilt voorkomen dat machines stilstaan, mensen niet kunnen werken en het vlees niet verwerkt kan worden. Ik vind het een uitdaging om alle informatie we uit zo’n machine halen, begrijpelijk te maken. Niet alleen voor onze directie, maar ook voor de mensen die de machines bedienen, bijvoorbeeld de operators. Dat ook zij begrijpen waar ze naar kijken. Zo wordt voor hen de user experience ook beter.”   

Missie: Tiny ML binnen heel Hilton Foods implementeren   
Het is Jeroen’ missie om Tiny Machine Learning binnen heel Hilton Foods te implementeren. De eerste resultaten waren overtuigend, waardoor de directie groen licht gaf voor de volgende stap om een hele productielijn op dezelfde manier te monitoren. “Je kunt deze technologie ook binnen andere onderdelen in je bedrijf inzetten. Bijvoorbeeld voor energiebesparing of het hele proces van leverancier tot klant in kaart brengen. In de gehele journey zitten data-punten die interessante informatie opleveren om zo bepaalde processen efficiënter in te richten.”  
 
Sleuteltechnologie  
Tiny Machine Learning is nog relatief onbekend, maar biedt veel potentie voor bedrijven. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf omdat het betaalbaar is. Jeroen is enthousiast over de samenwerking met Techport: “Ze hebben ontzettend goed met ons meegedacht over het opzetten van de onderzoeken en het uitwerken van de businesscase. Het is een laagdrempelige manier om te innoveren zonder grote investeringen of risico’s. Met een paar honderd euro aan hardware kosten kun je al starten. Op dit moment is er te weinig (juiste) data en is de kwaliteit onvoldoende en zijn de oplossingen te duur om echt stappen te maken met voorspellend onderhoud. Tiny ML gaat het succesvol inzetten van predictive maintenance mogelijk maken en versnellen. Het wordt terecht gezien als sleuteltechnologie.”     


Wie is Jeroen Reiber?  
Naam: Jeroen Reiber (53 jaar)  
Werkt als: Manager Engineering and Technical Support 
Bij: Hilton Foods Holland  
Sinds: 15 jaar (met een klein uitstapje naar een andere werkgever)  

Was/deed daarvoor:  
Via de industriële koeltechniek ben ik terecht gekomen in de vleesverwerking/verpakking. Heb een eigen bedrijf gehad dat technische service verleende aan industriële slagerijen van diverse retailers in Noord Holland.  
 Band met de regio IJmond:  
Ik heb ooit stage gelopen bij Tata (toen nog Hoogovens). En mijn moeder heeft in een huisje op het stand van IJmuiden gewoond. 
 
Wens voor de komende tien jaar ‘samen op weg naar de eerste groene industriezone van NL:  
Dat we over vier jaar een sterke visie hebben hoe we optimaal gebruik kunnen maken van AI en Tiny ML. En dat we daar ook al een behoorlijk aantal praktijkvoorbeelden van hebben draaien.  

Meer berichten

“De techneut is de miljonair van de toekomst”

Samen met Techport probeert TES Industrial Systems mensen enthousiast te maken voor werken in de IJmondse techniek. “Sinds april doen wij mee met...

Lees meer
TES Industrial Systems Beverwijk ontvangt de deelnemers van de Techniektuin is een van de elf bedrijven die meedoet aan de Techniektuin IJmond

5 vragen over techniek aan Sharon Wilmink van basisschool De Klipper

Wij stelden Sharon Wilmink, pedagogisch ondersteuner op De Klipper, vijf vragen over haar liefde voor techniek en hoe zij die op kinderen overbrengt.

Lees meer
Juf Sharon over haar liefde voor techniek