Stagecarrousel voor talent uit de IJmond
Hoe zorg je ervoor dat studenten in hun opleiding alle facetten van techniek meekrijgen, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken voor hun toekomst? Je laat ze meedraaien in een stagecarrousel. Een idee dat is ontstaan bij de Techport-partners Nova College en Microtechniek, waarbij studenten een jaar lang bij zes verschillende Techport-bedrijven stagelopen.
In 2019 is het idee van de stagecarrousel ontstaan. Herman Labee, Nova College: “Studenten liepen voorheen in de opleiding stage bij één of hoogstens twee bedrijven uit onze branche. Hierdoor kwamen ze met niet alle aspecten van de techniek in contact, terwijl Werktuigbouwkunde zo’n breed vak is waar een hoop valt te ontdekken. Wat wij willen is dat studenten een goede keus maken voor de toekomst en dat ze doen wat ze echt leuk vinden. Via Microtechniek zijn we daarom in zee gegaan met ProYoung. We hebben het zo kunnen regelen dat studenten een jaar lang steeds 2 maanden stagelopen bij in totaal 5 of 6 bedrijven. Door ze bij meerdere bedrijven stage te laten lopen kunnen ze na een jaar aangeven welke richting ze leuk vinden en welke niet. Op basis van deze ervaring maken ze de keus voor een langere stageperiode”.
Clement Kieftenbeld, directeur Microtechniek en ProYoung: “Via ProYoung regelen wij alles voor de student. We gaan een contract aan met de student, maar ook met de ouders, school en de bedrijven. We begeleiden de studenten bij hun studie en wij plaatsen de studenten bij bedrijven voor de stages. Daarnaast krijgen ze direct het minimumjeugdloon, ze worden begeleid door mentoren en kunnen ook gebruik maken van een huiswerkklas. Inmiddels zijn er nu acht bedrijven betrokken waar op dit moment 7 studenten stagelopen in de carrousel. De betrokken bedrijven zijn Harsveld Apparatenbouw B.V., Hmw Industriële Service Comb CV, GWOC B.V., Microtechniek Productie, Microtechniek Service, VSA Technische Service B.V., Ovenbouw Holland B.V. en Geveltechniek IJmond B.V. Het voordeel voor de bedrijven is dat zij verschillende studenten voorbij zien komen. Ze weten direct met wie ze wel of geen klik hebben en kunnen zo de krenten uit de pap halen. Een ander voordeel is dat ProYoung de begeleiding van de studenten regelt. Het bedrijf krijgt een aanspreekpunt en de begeleiders komen ook regelmatig langs. Zo zijn er korte lijnen en kan er op tijd worden bijgestuurd mocht dit nodig zijn.”
Cindy van Sluis is het aanspreekpunt voor ProYoung namens het Nova College: “Samen met de mentoren van ProYoung ga ik regelmatig op bezoek bij bedrijven. Het is ook mijn taak om te kijken hoe het met de studenten gaat. Wat ik van de studenten mee krijg ik dat ze het erg leuk vinden om verschillende bedrijven te leren kennen. Ze vinden de stages soms wat kort, maar ze weten vaak wel na de periode van een jaar welk bedrijf en welke werkzaamheden ze goed liggen en welke ook niet.” Willem Sickinghe van ProYoung vult aan: “In het begin van de opleiding zie je de studenten een beetje schuchter binnen komen en in de laatste draai van de carrousel lopen ze zelfverzekerd naar binnen. Ze zijn op tijd en willen ook echt. Dat is leuk om te zien.”
Clement heeft nog wel ideeën voor de toekomst: “Het komend jaar wordt met de scholen en de bedrijven onderzocht op welke manier de aanpak uitgebreid en versterkt kan worden. Techport heeft hiervoor een subsidie ontvangen van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Daarnaast wil ik in samenwerking met het onderwijs deze aanpak aanbieden als een pakket, met daarin een opleiding, coaching en een baan. Daarnaast zou ik met de studenten en bedrijven echt willen werken aan een community. Denk aan een gezamenlijke sportdag, zeilen of samen lunchen. Ik wil een plek creëren voor het talent van de IJmond waar iedereen bij wil horen.”
Heb jij als bedrijf interesse om ook aan te sluiten bij de stagecarrousel? Laat dit weten via secretariaat@techport.nl.