5 september 2024

Innovation Tribe Aquathermie: op zoek naar duurzaam hergebruik van warmbandwater Tata Steel

Op welke innovatieve wijze kun je warm water dat vrijkomt in het warmbandwalsproces van Tata Steel hergebruiken? Dat was de centrale vraag tijdens de Techport Innovation Tribe over Aquathermie op woensdag 28 augustus, waaraan de projectleiders van Tata Steel, Hoogheemraadschap Noorderkwartier, waterprofessionals, ingenieursbureaus en installatiebedrijven uit het Techport-netwerk, docenten en studenten van HvA en Nova College deelnamen.

Met aquathermie kun je warmte uit water terugwinnen, om daarmee vervolgens gebouwen en/of technische processen te verwarmen. In veel gevallen worden speciale systemen, zoals warmtepompen en -wisselaars, gebruikt om de energie uit het water te halen. Met de huidige energieprijzen en nut en noodzaak van de energietransitie, wordt deze techniek steeds vaker economisch haalbaar ingezet.

De deelnemers van deze Innovation Tribe bezochten eerst de indrukwekkende warmbandwalserij om een indruk te krijgen van de hoeveelheid koelwater die nodig is om de stalen plakken af te koelen. In groepjes werd vervolgens gesproken over de kansen om het warme afvalwater voor andere processen in te zetten. Waar zit de (toekomstige) warmtevraag en energiebehoefte in de regio? Wie en wat is nodig om een idee uit te werken tot een concreet innovatieproject?

Na afloop lag er een aantal interessante ideeën op tafel, die het verdienen om verder uitgewerkt te worden. Wordt vervolgd.