11 juli 2024

Wouter van Gerwen van Bilfinger Engineering: ‘Techport blijft mij inspireren’

Samen met alle ruim 100 aangesloten bedrijven, scholen en overheden heeft Techport de afgelopen tien jaar gewerkt aan een sterke en duurzame regio. Iemand die er vanaf het eerste moment bij was, is Wouter van Gerwen van het bedrijf Bilfinger Engineering. Binnen dit multidisciplinair advies- en ingenieursbureau met 4.000 specialisten is hij value engineering facilitator. In die functie is hij veel bezig met innovatie en nieuwe dienstverlening en komt wat hem betreft alles wat hij met Techport en GO! NH doet samen.

Techportpartner van het eerste uur
Wij waren al Techportpartner voordat Techport officieel bestond. De voornaamste reden om ons als Bilfinger Engineering aan te sluiten, was om te kijken wat we konden doen op het gebied van innovatie. Wat ook meespeelde was dat Tata Steel en nog een paar andere grote technische bedrijven hier in de regio, zich ook aansloten bij Techport. Dat was heel veelzeggend en vooruitstrevend in die tijd. Dat heeft zeker geholpen om de verduurzaming van de regio te professionaliseren en te versnellen.  

Van werktuigbouwkundige naar value engineering facilitator
De afgelopen tien jaar hebben wij verschillende dingen met Techport gedaan, zoals meedoen aan de Techport Innovation Tribes en de deelname aan de Learning Community Waterstof. Van origine ben ik een werktuigbouwkundige. Ik kijk naar hoe dingen werken en hoe dingen beter kunnen functioneren. Sinds vier jaar ben ik naast de taken die ik heb als value engineering facilitator veel bezig met innovatie en nieuwe dienstverlening. En in die rol komt voor mij eigenlijk alles wat ik met Techport en GO! NH doe samen.

Via Techport in contact met GO! NH
Het begon toen ik in 2019 via Techport een challenge won en het accelerator-programma bij GO!-NH mocht volgen. Zij bieden in samenwerking met de Provincie Noord-Holland een serie groeiversnellingsprogramma’s aan die startups en mkb-ers ondersteunen bij het op de markt brengen en opschalen van duurzame innovaties. Na die challenge ben ik bij GO! NH betrokken gebleven als coach.



Mijn werk noem ik soms ‘kikkers kussen’
Ik help kleine start- of scale-ups onderzoeken of wat zij willen haalbaar en schaalbaar is. Via GO!-NH kom ik in contact met hen en dan nodig ik hen uit om hun case in het onboarding programma van Bilfinger Engineering toe te lichten. Nieuwe collega’s volgen in Zeist gedurende drie dagen een inwerkprogramma. In het verleden bogen zij dan zich over een fictieve case, maar tegenwoordig laten we hen naar een échte case kijken. Dat is heel interessant, want mensen vanuit allerlei verschillende disciplines bekijken dan de case van een bedrijf. Er ontstaat dan een enorme symbiose. Samen kijken we dan of deze kikkers, zoals ik ze noem, de potentie hebben om uit te groeien tot echte prinsen als ik ze kus. Of dat ze na zo’n sessie kikkers blijven. Zo verwacht ik bijvoorbeeld veel van Zeefier. Zij maken, uit zeewier, kleurstoffen om textiel mee te kleuren. Dat zou prima in deze regio kunnen.


 
Techport is de grote verbinder en bundelaar  
Ik vind het belangrijk om zaken aan elkaar te verbinden. Techport is daar meester in. Zij verbinden alles en iedereen hier in de regio. Ze zijn de bundelaar van alle initiatieven. Techport is enorm gegroeid in zijn rol de afgelopen tien jaar. Het is veel professioneler geworden en heeft daardoor ook een bepaalde status gekregen. Ik blijf me verbazen hoeveel bedrijven en scholen er bij Techport aangesloten zijn en hoe het netwerk blijft groeien. Op netwerkbijeenkomsten word ik nog steeds verrast door de nieuwe bedrijven die ik leer kennen. Organisaties waarvan ik helemaal geen weet had dat die hier gevestigd zijn en die in hun niche zo groot en toonaangevend zijn. Techport blijft mij inspireren!   
 

Even voorstellen
Naam: Wouter van Gerwen
Werkt als: Value Engineering Facilitator
Bij: Bilfinger Engineering (voorheen Bilfinger Tebodin)
Sinds: Al 35 jaar, waarvan de laatste 4 jaar in New Business & Innovation

Was/deed daarvoor:
Studeerde Werktuigbouwkunde en was eigenlijk van plan om maar een paar jaar bij Bilfinger Engineering te blijven.

Band met de regio IJmond:

Woont in Haarlem, maar heeft in de afgelopen jaren wel een band opgebouwd met de regio.

Wens voor de komende tien jaar ‘samen op weg naar de eerste groene industriezone van Nederland’:
‘Mijn wens is dat er een netwerk voor innovatie komt. Veel gebeurt nu virtueel en ik zou dat graag fysiek maken. Ook zou ik graag zien dat alles in de regio modulair gebouwd wordt. Dat betekent dat als een fabriek niet meer werkt, je hem kan verplaatsen naar een ander gebied. Of kan ontmantelen zodat je grotere delen kan hergebruiken’.

Wouter van Gerwen

Meer berichten

Techport-voorzitter Mark Denys: “De IJmond is een uniek voorbeeld van de uitdagingen en kansen van de energietransitie in de maakindustrie” 

Het afgelopen jaar hebben we samen met diverse bedrijven en onderwijsinstellingen stilgestaan bij het 10-jarig bestaan van Techport. Mark Denys,...

Lees meer
Voorzitter Mark Denys

Merel en Willem van Btac Solutions: “Groen denken en omschakelen vereist passie”

Merel van Luijk-Jonkman en Willem Jonkman, eigenaren van technologiebedrijf BTAC Solutions, willen de voortrekkers zijn in de overgang naar een...

Lees meer
Merel en Willem van Btac Solutions

Amber Pranger van Sterk Techniek Onderwijs (STO): “Dankzij het Techport-netwerk hebben wij een enorme voorsprong op andere regio’s”

Een van de hoofddoelen van Sterk Techniek Onderwijs (STO) is om meer jongeren te laten kiezen voor een technische vmbo-opleiding. Amber Pranger,...

Lees meer
Amber Pranger van Sterk Techniek Onderwijs

Rob en Paul van Harsveld Apparatenbouw: “We zagen meteen de meerwaarde van Techport” 

Dankzij een Techport Innovation Tribe is Harsveld Apparatenbouw ruim drie jaar geleden een samenwerking aangegaan met start-up Symphony Wave Power....

Lees meer

Speurtocht naar innovatie: VanDerEng BV laat scholieren techniek ervaren tijdens Tech Your Talent On Tour  

VanderEng BV is Techport-bedrijf van het eerste uur en doet al zolang ze zich kunnen herinneren mee met Tech Your Talent On Tour. Dit is een...

Lees meer
VanDerEng BV doet al zo lang ze zich kunnen herinneren mee aan Tech Your Talent On Tour

Studenten MyTec en Techportbedrijven werken samen bij Floating Wind Challenge

Dit jaar won de MyTec-opleiding Werktuigbouwkunde van de Nova Campus Beverwijk maar liefst twee prijzen tijdens de internationale Floating Wind...

Lees meer
MyTec-studenten winnen twee prijzen tijdens Floating Wind Challenge