Techport Techniektuin
Overal waar je in de IJmond om je heen kijkt zie je techniek, want onze regio behoort tot één van de vijf grote industriële clusters van Nederland, met de staalindustrie als voornaamste motor. Veel technische bedrijven hebben hier dan ook hun thuisbasis. Met de huidige krappe arbeidsmarkt en het tekort aan technisch geschoold personeel staan veel van deze bedrijven voor grote uitdagingen om genoeg personeel te vinden.
Om die reden is de Techport Techniektuin opgestart. Dit project laat nieuwe instromers direct starten in de techniek en is een samenwerking van Techport met onder andere. de Provincie Noord-Holland, WerkgeversServicePunt ZKIJ, het NOVA College in Beverwijk en verschillende bedrijven uit de regio. Samen willen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de techniek helpen. Of men nu een baan heeft, een uitkering of geen van beide, iedereen kan meedoen.
Wil jij aan de slag in de techniek, maar heb je geen diploma’s of ervaring? Dit is je kans! Vanaf 6 januari 2025 start de Techport Techniektuin, een omscholingstraject van 12 weken. Aanmelden kan voor donderdag 2 januari 2025. Onderstaande bedrijven doen mee aan het traject vanaf 6 januari 2025:
- Vattenfall
- Kuuk
- Gasservice
- Schouten Techniek
- Constructiebedrijf de Groot
- SEVtechniek
- Kerssens Luchtbehandeling
- Steka
- Settels Installatietechniek
- Van Der Eng
- Brand Energy & Infrastructure Services
Leren en werken in de Techniektuin
Kandidaten voor de Techniektuin worden door verschillende partijen in het sociaal domein aangedragen. Het traject kent een flexibele instroom gedurende het hele schooljaar, met een maximale groepsgrootte van 12 deelnemers. Het traject duurt 12 weken in totaal, bestaande uit twee fases van elk zes weken: een oriëntatiefase en een periode van werken bij een werkgever, mits er een geschikte match wordt gevonden.
In de eerste fase volg je zes weken lang praktijkgerichte lessen. Deze lessen vinden plaats in een praktijkleeromgeving, drie dagen per week, gemiddeld vier uur per dag. De meeste kandidaten doorlopen deze fase volledig. Heb je al technische ervaring (bijvoorbeeld uit je thuisland)? Dan bestaat de mogelijkheid om eerder te starten bij een werkgever. Samen met jouw praktijkleermeester van het NOVA College en een jobcoach ontdek je welke techniek het beste bij jou past. De jobcoach ondersteunt je met het ontwikkelen van vaardigheden, het opbouwen van werkritme en het voorbereiden op sollicitaties. Daarnaast zijn regionale bedrijven welkom om de lessen bij te wonen. Zij geven gastlessen, maken kennis met de kandidaten en bieden eventueel korte snuffelstages aan.
Het doel: een betaalde baan
Na de eerste zes weken is het tijd voor fase 2: de praktijkperiode. Zodra er een match is met een werkgever, ga je zes weken stage lopen om praktijkervaring op te doen. Als jij en het bedrijf na deze periode tevreden zijn, is de kans groot dat je een arbeidscontract krijgt aangeboden. Mocht er geen match zijn, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden bij een van de andere deelnemende bedrijven. Hoewel een match met een werkgever niet gegarandeerd is, doen wij samen met jou ons uiterste best om je toekomst in de technische sector veilig te stellen.
Tijdens je proefperiode is het ook mogelijk om, in overleg met je werkgever, te blijven leren en werken tegelijkertijd. Hierbij kun je je verdiepen in een specifieke technische richting, zoals elektro- of installatietechniek, lassen of klein infratechniek. Deze leerlijnen zijn nog in ontwikkeling en worden afgestemd op de behoeften van jou en de werkgever.
(Bijna) iedereen kan meedoen
De Techport Techniektuin stelt geen eisen aan het opleidingsniveau van de kandidaten, het belangrijkste is je motivatie en het écht willen. Indien je een uitkering hebt, blijft deze in veel gevallen behouden (check vooraf bij de sociale instantie hoe het bij jou zit, dit verschilt per persoon). Ook het niet (volledig) beheersen van de Nederlandse taal is geen barrière, maar er moet wel enige basiskennis van de Nederlandse taal zijn om het programma te kunnen volgen. Taallessen kunnen worden gevolgd tijdens de oriëntatiefase, om je taal te verbeteren. Veilig werken is een belangrijk aspect, dus volg je lessen en behaal je het VCA Basis certificaat voordat je bij de werkgever aan de slag gaat.
Eerst de pilot, nu de opschaling
We zijn allereerst voor dit project met een pilot gestart, met een resultaat waar we trots op zijn! Dinsdag 2 juli 2024 werd de eerste pilot afgesloten. Twaalf deelnemers begonnen aan de oriëntatiefase, 9 kandidaten aan een proefperiode bij de werkgever, waarvan 4 kandidaten nu al een contract hebben getekend. Alle deelnemers hebben een bewijs van deelname ontvangen. Meer dan genoeg redenen om dit project voort te zetten!
Onderstaande bedrijven deden mee aan de pilot:
TES Industrial Systems Beverwijk
Gasservice
Harsveld Apparatenbouw BV
Kuuk
Patina Dakdenkers
Brand Energy & Infrastructure services
Facta Constructietechniek
Bilfinger Industrial Services
Van der Eng B.V.
De Vilder en Wijnands Electrotechniek
Isolatie Combinatie