17 jan 2022

Inschrijving Masterclass Smart Maintenance geopend

Het is zover! Per 1 februari 2022 start de eerste Masterclass Smart Maintenance. Het is vanaf nu mogelijk om onderhoudstechnici, met een afgeronde technische opleiding op mbo-4 niveau, op te geven. De masterclass is voor minimaal 12 en maximaal 14 deelnemers en bestaat uit 16 dagdelen (middag/avond), verdeeld over 6 maanden. De bijeenkomsten vinden plaats op de locaties van het Nova College in Beverwijk en IJmuiden. Mocht het door de geldende coronamaatregelen niet mogelijk zijn om te starten per 1 februari 2022, start de Masterclass Smart Maintenance per 1 maart 2022. 

Masterclass Smart Maintenance:
De masterclass Smart Maintenance stoomt onderhoudstechnicus klaar voor de toekomst. De Nederlandse maakindustrie ontwikkelt zich in een razend tempo naar een intelligente maakindustrie oftewel Smart Industry. Smart Industry betekent een verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Deze ontwikkelingen gaan hand-in-hand met een shift in het onderhoud van installaties. Door data uit installaties slim te gebruiken, wordt faalgedrag voorspelbaar en kun je onderhoud op het juiste moment uitvoeren. Met smart maintenance kunnen bedrijven de uptime van installaties verhogen en daarmee veel kosten en energie besparen.

Na het volgen van deze masterclass ben je een belangrijk teamlid binnen je organisatie om met elkaar het onderhoud naar een hoger level te brengen en daarmee het productieproces efficiënter en duurzamer maken. De materclass is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van Techport, onderwijsinstellingen, toeleveranciers en asset owners, waardoor de inhoud 100% aansluit op de praktijk.

Opbouw en inhoud:
Het programma is opgebouwd rondom zes belangrijke thema’s: Definiëren & Analyseren, Detecteren, Plannen, Uitvoeren en Feedback. De thema’s vormen samen een verbetercyclus en is daarmee een handig hulpmiddel bij het optimaliseren van je installatie-prestatie. Je verdiept je onder andere in veel voorkomende faalmechanismen, oorzaken en oplossingsmethoden. Vervolgens leer je over verschillende meet- en PdM-technieken en smart sensoring. Ook leer je alles over datacollectie, opslag hiervan en hoe je deze data interpreteert. Je leert het opstellen van onderhoudsstrategieën en onderhoudsconcepten. Hierbij nemen we met elkaar de vijf ‘smaken’ van onderhoud – van reactief tot voorspellend onderhoud – en in welke situaties je deze toepast met elkaar door. 

In deze masterclass is er veel aandacht voor de dagelijkse praktijk. Praktijksituaties worden nagebootst in het leslokaal, al dan niet met behulp van augmented reality. Een aantal bijeenkomsten vindt plaats in het Fieldlab Smart Maintenance van Techport. 

Alles wat je leert, ga je toepassen in een case uit jouw dagelijkse werksituatie waarin Smart Maintenance positief kan bijdragen. Je wordt hierbij begeleid door experts uit het werkveld van smart maintenance. Tijdens het volgen van de Masterclass voer je opdrachten uit waarmee je je portfolio vult. Je sluit de masterclass af met een voldoende voor je portfolio en eindpresentatie over je case. Heb je aan de voorwaarden voldaan dan ontvang je een landelijk erkent mbo-certificaat niveau 4 met een plus waardering vanuit de aangesloten Techportbedrijven.

Kosten:
De investering voor de masterclass Smart Maintenance bedraagt € 3100,-.

Dit bedrag is inclusief studiematerialen (magazine, online leeromgeving en Sigma Tile), toegang tot het Techport Fieldlab Smart Maintenance, examenkosten, mbo-certificaat, koffie/thee en broodje.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de masterclass of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Ronald Vreeken (rvreeken@novacollege.nl).

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op